Dolar na novoj najnižoj razini u tri tjedna

Autor: Poslovni.hr/H , 13. listopad 2015. u 16:13
Foto: Thinkstock

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest vodećih svjetskih valuta, skliznuo je tako na 94,539 bodova, novu najnižu razinu u tri tjedna.

Tečaj dolara u utorak je na međunarodnim deviznim tržištima skliznuo na novu najnižu razinu u tri tjedna prema košarici valuta budući da ulagači ne očekuju da će američka središnja banka na redovnoj sjednici krajem mjeseca podići kamatne stope.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest vodećih svjetskih valuta, skliznuo je tako na 94,539 bodova, novu najnižu razinu u tri tjedna. 

Američka je valuta prema japanskoj oslabila za 0,3 posto, na 119,63 jena.  

Euro je pak ojačao prema dolaru, dosegnuvši novu najvišu razinu u tri tjedna od 1,1411 dolara, da bi nakon objave izvješća njemačkog instituta ZEW o gospodarskoj klimi u Njemačkoj, koje je bilo slabije no što su tržišta očekivala, blago oslabio, na 1,1375 dolara.

Zajednička europska valuta istodobno je ojačala prema britanskoj funti, na najvišu razinu u pet mjeseci, nakon što je izvješće o inflaciji u rujnu pokazalo pad potrošačkih cijena u Britaniji, prigušivši pozitivne učinke vijesti o spajanju pivarskih divova SABMillera i Anheuser-Busch InBeva. Prethodno je funta u jednom trenutku – pod utjecajem vijesti o načelno prihvaćenom sporazumu o spajanju tih kompanija, 'teškom' 69 milijardi funta – poskočila prema dolaru na najvišu razinu u tri tjedna.

"Zbog pada cijena teško će biti opravdati povećanje kamatnih stopa u Velikoj Britaniji", kazao je Geoff Yu, valutni analitičar u banci UBS. Po očekivanju sudionika financijskih tržišta, postoje šanse da kamatne stope budu podignute u zadnjem tromjesečju 2016. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close