Dolar je precijenjen za 14 posto

Autor: Tomislav Pili , 24. rujan 2015. u 08:37
U Goldman Sachsu pak prognoziraju pad eura sve do 10 centi/FOTOLIA

Daljnje jačanje bilo bi opravdano jedino nakon što američka središnja banka po drugi put podigne kamate.

Američki analitičari nikako da postignu konsenzus o smjeru kretanja tečaja američkog dolara.

Nakon što su prije nekoliko dana analitičari Goldman Sachsa poručili kako predviđaju pad eura sve do 10 američkih centi, u srijedu su se pojavili dijametralno suprotni stavovi. Iz Amundi Asset Management, tvrtke koja upravlja s bilijun dolara imovine, tvrde da je američka valuta precijenjena. Prema mišljenju Jamesa Kwoka, voditelja upravljanja valutama u Amundiju, tržište je već ukalkuliralo prvo podizanje američkih kamatnih stopa u trenutni tečaj dolara.

 

15posto

ojačao je dolar prema euru u proteklih godinu dana

"Većina fundamentalnih modela pokazuje da je dolar precijenjen prema euru i jenu", izjavio je Kwok u razgovoru za Bloomberg. Konkretno, dolar je prema euru precijenjen za 14 posto, a prema jenu za 12 posto. U posljednjih godinu dana američka je valuta ojačala prema euru za 15 posto na 1,1125 dolara za euro. Prema japanskoj valuti dolar je porastao 10 posto na 119,8 jena. Procjene valutnih analitičara govore da bi do kraja godine dolar trebao ojačati do 125 jena te 1,07 dolara za euro.

Prema mišljenju Amundijeva analitičara, daljnje jačanje dolara prema vodećim valutama bilo bi opravdano nakon što američka središnja banka (Fed) kamatne stope povisi barem drugi put. Podsjetimo, na  prošlotjednom zasjedanju Fed nije krenuo u smjeru povećanja kamata, pa sada investitori čekaju prosinac kao prvi izgledan trenutak. S druge pak strane, ulaganja velikih investitora sugeriraju drugačija očekivanja. Prema podacima američke Komisije za trgovanje robnim izvedenicama, oklade hedge fondova da će dolar ojačati do kraja godine pale su na najnižu razinu od svibnja. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

ono što analitičari nisu ukalkulirali je raspad ili u najmanju ruku totalno rasulo u Eu zoni.
Jeli normalno da je donedavno biftek bio skuplji u Brazilu nego u new yorku.
Zato je Real sada relniji za 35% i sad to ima smisla.
svi koji su mislili su već u dolaru tako da će proboj prema 1:1 biti težak,tj izgleda da su valute već odradile,te da u skoroj budućnosti neće biti velikih oscilacija.

A šta ćeš kad autor članka ne vjeruje analitičarima Goldman Sachsa nego ovima , kako se ono zovu, zato je i stavio ovakav naslov , a možda on zna bolje i od jednih i drugih !

Kad dodje na 1:1 sa eurom onda ce biti 27% precjenjen,Ali cu ostat u dolaru 100% do dalnjega.

i linic isto misli da je usd, precjenjen !
zato nas je i zaduzio po 15% manjem tecaju !

New Report

Close