Dolar blizu najnižih razina u 15 mjeseci

Autor: Poslovni.hr/H , 04. kolovoz 2017. u 11:32
Foto: Thinkstock

U fokusu je danas najnovije izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje bi po očekivanjima ekonomista iz Reutersove ankete trebalo pokazati da su u srpnju američki poslodavci otvorili oko 183 tisuće novih radnih mjesta.

Dolar se u petak na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko najnižih razina od svibnja 2016. godine prema košarici najvažnijih svjetskih valuta, nakon novih slabih podataka iz američkog gospodarstva, pa priželjkuju potencijalno olakšanje nakon objave najnovijih podataka o zaposlenosti.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros za 0,1 posto, na 92,766 bodova, i drži se nedaleko najnižih razina u 15 mjeseci od 92,548 bodova. Na putu je tako da završi tjedan u minusu od 0,6 posto Eurom se pritom trgovalo po 1,1879 dolara, što znači da je ojačao blagih 0,1 posto u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja dan ranije. Time se zadržao nadomak najviših razina od siječnja 2015. godine, koje je u jednom trenutku dosegnuo sredinom tjedna.

Dolarom se u takvom ozračju trgovalo po 110,10 jena, što znači da mu je cijena više-manje nepromijenjena u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja dan ranije, i drži se iznad najnižih razina u sedam tjedana na koje je nakratko skliznuo u trgovanju za vrijeme rada azijskih tržišta.

U fokusu je danas najnovije izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje bi po očekivanjima ekonomista iz Reutersove ankete trebalo pokazati da su u srpnju američki poslodavci otvorili oko 183 tisuće novih radnih mjesta.

Američka valuta u ovotjednom se trgovanju našla pod pritiskom zbog najnovijih političkih previranja u Washingtonu, a i zbog uglavnom slabijih američkih gospodarskih podataka zbog kojih je ojačala neizvjesnost u pogledu tempa zaoštravanja monetarne politike.  Pritom je posebno tržišta razočarao podatak o najslabijem rastu aktivnosti u ključnom uslužnom sektoru u posljednjih 11 mjeseci.

Pritiske na slabljenje dolara izazvao je i euro, koji je jačao uz podršku kako slabijeg dolara tako i očekivanja da je Europska središnja banka (ECB) uslijed poboljšanih izgleda u gospodarstvu na putu polaganog privođenja kraju ciklusa labavljenja monetarne politike.

"Postaje sve jasnije da američka valuta trpi pritiske zbog slabe vlade predsjednika Donalda Trumpa. Situacija u Bijeloj kući jednostavno je previše kaotična. To znači da su sve nade koje su se pojavile nakon izbora i rezultirale snažnim rastom očekivanja u pogledu inflacije od tada splasnule",  napisali su u bilješci klijentima analitičari Commerzbanke. 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close