Dok se čeka ime kupca, nova promjena u Upravi Hypoa

Autor: Ana Blašković , 07. rujan 2014. u 22:00
Tea Martinčić preuzima kormilo Hypoa/PIXSELL

Unatoč prodaji, političkim kalkulacijama i rošadama u Upravi, domaća Hypo banka je perjanica grupacije sa solidnim rezultatom.

Kao da nema dovoljno promjena dok joj vlasnik u Austriji traži kupca pod pritiskom Bruxellesa, domaća Hypo banka po treći put ove godine ima preslagivanje u Upravi.

Najprije je u veljači neočekivano iz banke otišao Markus Ferstl, da bi ga zamijenio Christoph Alexander von Gleich. Na toj poziciji von Gleich nije se zadržao niti dva i pol mjeseca, no čini se da je to bilo dovoljno vremena da ostavku kuvertira i prvi čovjek sektora poslovanja s građanstvom Ivo Bilić. 

Ključni sektori

Njihovim odlaskom najveći dio posla preuzima dugogodišnja članica Uprave Tea Martinčić, nekad u vrhu Zagrebačke banke i Dalekovoda. Ona će formalno biti titulirana kao zamjenica predsjednika Uprave, drugim riječima preuzima kormilo banke uz svoj najvažniji dotadašnji segment korporativno bankarstvo, a nakon Bilićevog odlaska i 'retail'. Brane Golubić ostaje prvi čovjek upravljanja rizikom, Joško Mihić financija, a Slawomir Konias operative.

Premda su službeno objašnje von Gleichovog odlaska razlozi osobne prirode, na česte promjene u Hypou izgledno je da ni regulator ne gleda blagonaklono jer to, uz sve prethodne promjene koje su prvenstveno posljedica političkih kalkuliranja u Austriji, otvara suvišno pitanje reputacijskog rizika za banku.Ono što je paradoksalno u priči jest činjenica da je domaći Hypo perjanica grupacije s više nego solidnim rezultatima. Veliko čišćenje portfelja i izdvajanje loše imovine iz bilance rezultiralo je prošlogodišnjim gubitkom od 501,3 milijuna kuna, no dobit prije rezervacija bila je gotovo 285 milijuna kuna. 

Rok sredina 2015.

Uz bazu aktivnih klijenata od 400.000, Hypo je peta po veličini banka na tržištu s aktivom od 30 milijardi kuna i udjelom u ukupnoj aktivi od 7,4 posto. Prvih šest mjeseci ove godine banka je zaključila s 12,9 milijuna kuna dobiti uz 28,8 milijardi kuna aktive. Vlasnik matične grupacije Republika Austrija ima rok Europske komisije prodati poslovanje u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj gori do sredine 2015. godine. Najave iz Austrije govorile su da će se kupac znati krajem ljeta, a od sedam potencijalnih kupaca koji su se inicijalno spominjali u kuloarima se najviše šansi danas je američkom fondu Advent International u partnerstvu s EBRD-om i Millhouse Capitalu, njemačkog biznismena Ralfa Dodta.  Inače, ukupna imovina mreže je 8,6 milijardi eura, a knjigovodstvena vrijednost 500 milijuna eura nakon umanjenja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close