Dok ostali jedva preživljavaju, Biondić u šopingu

Autor: Ana Blašković , 04. prosinac 2011. u 22:00

Nakon što je preuzela imovinu Obrtničko štedne banke, Centar banka započela pregovore o pripajanju s Bankom Kovanicom te najavljuje spajanje s još jednom bankom u prvoj polovici iduće godine

Centar banka prva je mala banka koja je velikim koracima krenula u konsolidaciju; nakon što je preuzela imovinu Obrtničke štedne banke, u njezinom fokusu sada je Banka Kovanica kojoj su prije nekoliko mjeseci propali pregovori s Podravskom bankom. U petak je Centar banka obavijestila Zagrebačku burzu da su između te dvije banke započeli razgovori o pripajanju Kovanice. Tu, međutim, nije kraj, iz Centar banke najavili su nam “spajanje s još jednom bankom u prvoj polovici 2012.”.

“Razgovori s Kovanicom vode se već dulje vrijeme i planirali smo krajem godine ući u finalizaciju dogovora”, rekao je Poslovnom dnevniku predsjednik Uprave Centar banke Ivo Markotić. Pismo namjere potpisano je prvog prosinca, a pregovori će se voditi na temelju godišnjih izvještaja za 2011. godinu. Zaključe li se uspješno, Banka Kovanica prestat će postojati kao pravna osoba, a njezino poslovanje stopit će se s poslovanjem Centar banke. Zajednički interes pripajanja vlasnici dviju banaka pronašli su u kompatibilnom poslovanju. Dok je Kovanica rasla iz maloprodajnog bankarstva usmjerenog na građane s razvijenom mrežom od 16 poslovnica (podaci s internetske stranice), Centar je rast ostvarivala na većinom korporativnom sektoru s tek šest poslovnica.

Osnovna misao vodilja udruživanja je snižavanje troškova poslovanja u odnosu na prihode.Trenutni omjer troškova i prihoda malih banaka blizu je razine od 80 posto, dok je kod velikih banaka ispod 50 posto. Samo jedna od mogućih ušteda pripajanja bit će informatički sustav, jedan od većih troškova banke: dok ga Kovanici trenutno pruža vanjski ponuditelj, u Centar banci imaju svoj vlastiti. “Pregovori se vode oko tri mjeseca i vjerujem da neće još dugo trajati, očekujem da bi se operacija zatvorila u prvom tromjesečju 2012.”, rekao je Markotić. Istaknuo je da pripajanje neće biti “troškovno zahtjevno” jer će se tehnički provesti zamjenom dionica pa će u konačnici vlasnik Kovanice talijanska banka Cassa di Risparmio della Repubblica di San Marino postati “značajan” dioničar Centar banke. Koliko značajan, znat će se nakon dubinskog snimanja i procjene vrijednosti obiju banaka na temelju kojih će se utvrditi omjer zamjene dionica.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Možete li iz njega saznati kakva je tu uloga Biondića koju se spominje u zvučnom naslovu???

New Report

Close