Dok dionice padaju, cijena zlata i Bitcoina raste

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prije desetak dana, dionički indeksi na razvijenim tržištima su dosegnuli najviše razine u povijesti, zbog čega sve više analitičara i investitora smatra da su dionice trenutno precijenjene.

Čak i kada nema važnih ekonomskih vijesti, financijska tržišta ne miruju. Kapital se prelijeva iz jedne investicijske klase u drugu pri čemu se mogu zaraditi ili izgubiti milijarde dolara. U nastavku pogledajte što se događa na najpopularnijim tržištima za male investitore i koji bi događaji mogli, u nadolazećim tjednima, najviše utjecati na kretanja cijena.

Forex (valutno tržište)

Po svemu sudeći, posljednji val jačanja američkog dolara je završen, te je počeo novi trend slabljenja američke valuta. To znači da ostale valute poput eura, britanske funte i japanskog jena ponovno počinju jačati. Iako je gospodarska situacija u SAD-u odlična, sve pozitivne vijesti su već uračunate u tečaj USD, koji je po mnogim parametrima još uvijek precijenjen. Dakle, prostora za slabljenje USD još ima, a dolar bi najviše mogao oslabiti u odnosu na britansku funtu koja je zbog Brexita značajno oslabila i trenutno je podcijenjena.

Dionice

Prije desetak dana, dionički indeksi na razvijenim tržištima su dosegnuli najviše razine u povijesti, zbog čega sve više analitičara i investitora smatra da su dionice trenutno precijenjene. Dio sudionika na burzama dionica odlučilo je kapitalizirati dobit, tj. prodati dionice i pričekati povoljnije cijene za ponovnu kupnju. Dionica Applea, najvrijednije kompanije na svijetu, u posljednjih nekoliko dana je pala 3.6%, dok se dionica Facebooka drži nešto bolje. Od početka mjeseca je pala 2%, ali je i dalje na mnogo višoj razini nego je bila početkom godine.

Zlato

Kako to inače biva, kada dolazi do pada na dioničkim burzama, cijena zlata raste. Razlog ovakve negativne korelacije je status zlata kao sigurnog utočišta. Naime, ako dođe do velikog pada cijena dionica, to često znači da je gospodarstvo u krizi, a u takvoj situaciji je mnogo sigurnije kapital držati u zlatu nego u bankama. Cijena ove plemenite kovine je 1,4% viša nego početkom mjeseca i ima tendenciju daljnjeg rasta.

Kriptovalute

Dok je cijena altcoina kao što su Ripple i Ether porasla “samo” 20-ak % u posljednih nekoliko mjeseci, prva i najpoznatija kriptovaluta – Bitcoin, ne prestaje rušiti rekorde. Cijena Bitcoina je od sredine ljeta porasla nevjerojatnih 220%, a u trenutku pisanja, na platformama Admiral Marketsa, jedan BTC košta 8.000 USD.

Budući da se trendovi na financijskim tržištima mogu preko noći okrenuti, pri ulaganju na bilo kojem tržištu možda je bolje pričekati korekciju kretanja cijene, te instrument kupiti/prodati po povoljnijoj cijeni od trenutne. Promjene trendova najčešće uzrokuju važne vijesti koje će se prije ili kasnije ponovno pojaviti. 

Komentari (2)
 • slazic
  slazic 10:26 21.11.2017.

  Moram priznati da me iznenadilo uvrstenje Bitcoina na platformu Admiral Marketsa.
  Prije cca 2 i pol, 3 godine pratio sam jedan webinar (mislim da je bio analiza trzista i live trgovanje) gdje je netko postavio pitanje o mogucnosti trgovanja Bitcoinom kod Admirala. Odgovor je bio u stilu: bolje Vam je da odete u kladionicu i tamo stavi novce, Bitcoin nema nikakvo fundamentalno uporiste, cista kocka, imate vise mogucnosti da zaradite na ruletu.

 • vanjast7
  vanjast7 2:00 21.11.2017.

  Kako je upravo trend ulaganja u kriptovalute u zamahu, postoji jedan članak za one koji bi željeli biti dio toga na jedan drugačiji način. Pogledaj više na http://vanjakovacevic.com [vanjakovacevic.com]

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve