Dogovorena ograničenja na plaće bankara

Autor: Karlo Vajdić , 27. rujan 2009. u 22:00

Prijedlog Odbora za financijsku stabilnost uvest će se u regulativu, a njime će doći do bitnih izmjena u isplati bonusa bankarima

Iako se proteklih tjedana i mjeseci moglo posumnjati u mogućnost da šefovi država na sastanku grupe G20 mogu postići dogovor o ograničavanju plaća bankara, to se ipak dogodilo. Francuska i Njemačka prošlih su mjeseci zagovarale stroža ograničenja, dok su Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države bile protiv striktnih granica bonusima koje primaju direktori banaka. Konačan dogovor stoga je ugodno iznenađenje koje su mnogi pozdravili kao velik uspjeh sastanka na vrhu koji se krajem prošlog tjedna održao u američkom Pittsburghu. Svjetski su državnici uspjeli pokopati različita mišljenja glede bankarskih bonusa te su odlučili podržati nove globalne standarde za dohotke u financijskoj industriji.Odbor za financijsku stabilnost (FSB, Financial Stability Board) izradio je prijedlog pravila koji prvi put uključuje i točno određene omjere koliki dio bonusa koje primaju bankari mora biti plaćen u obliku odgođene isplate.

Održavanje kapitala
Svjetski dužnosnici složili su se i da bi regulatori trebali ograničiti isplate bonusa “ako je to u suprotnosti s održavanjem zdrave kapitalne baze”. Konkretnije, predstavnici dvadeset najrazvijenijih država svijeta podržavaju prijedlog FSB-a da bi regulatori trebali biti spremni ograničiti isplatu bonusa, dividendi te otkupa dionica u bankama koje bi mogle u budućnosti zatrebati dodatni kapital. “Sad je vrijeme da banke počnu skupljati kapital, a to mogu napraviti mjerama poput ograničavanja dividendi, plaća i zadržavanjem dobiti”, kazao je američki dužnosnik londonskom Financial Timesu. Grupa G20 složila se i oko provedbe reforme financijske regulative. Stroža pravila o adekvatnosti kapitala kao i novi zahtjevi u vezi s likvidnosti trebali bi se dogovoriti do kraja iduće godine kako bi se uveli do kraja 2012. godine. SAD se pridružio drugim državama u obećanju da će do 2011. godine uvesti standarde Basela II te je pozvao na veću sličnost u računovodstvenim standardima.

Već u praksi
No pojedini bankari izjavljuju kako su prijedlozi o plaćama jednaki onome što se već koristi u najboljim svjetskim bankama mada je dobro što će to sada biti zapisano “crno na bijelo”, dodaju. Prema novim pravilima regulatori će zahtijevati da se znatan dio bonusa višeg menadžmenta u bankama, od 40 do 60 posto, isplaćuje s odgodom. Za najviše menadžere taj bi dio trebao biti znatno viši, čak i iznad 60 posto. Bonusi bi se isplaćivali s odgodom od najmanje tri godine i njihovi iznosi mogli bi biti smanjeni u slučaju budućega slabijeg poslovanja banke. Isto tako FSB predlaže da bi se znatan dio, više od 50 posto, bonusa trebao isplaćivati u dionicama koje bi se mogle i uskratiti. Višegodišnji zajamčeni bonusi bankarima trebali bi se pak zabraniti. Britanski premijer Gordon Brown kazao je kako “nema povratka sustavima bonusa koji su se bazirali samo na kratkotrajnim spekulacijama, a ne na dugotrajnom uspjehu kompanija”, prenosi Bloomberg.Iako planovi koje su dogovorili šefovi država zrače optimizmom, kritičari kažu kako G20 treba dokazati svoju ulogu. Sama provedba pokazat će koliko vrijede dogovoreni standardi. Banke su od početka krize otpisale imovinu te zabilježile gubitke u visini od 1,6 bilijuna dolara. Ekonomisti procjenjuju kako je regulativna reforma nešto što se ne bi smjelo izgubiti u idućih nekoliko godina, no i kako nova pravila svakako znače i nove troškove za banke. Profitabilnost bankovne industrije, kao i njezina veličina, sigurno će se smanjiti, tvrde ekonomisti.

FSB

U interesu financijske stabilnosti
Odbor za financijsku stabilnost (FSB, Financial Stability Board) osnovan je kako bi se “razmotrile slabosti te razvile i uvele snažne regulatorne, nadzorne i druge politike u interesu financijske stabilnosti.” Odbor djeluje iz Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Švicarskoj, a članovi su mu središnje banke i ministarstva financija.

Komentirajte prvi

New Report

Close