Događaje nakon datuma bilance valja posebno opisati u bilješkama

Autor: Poslovni.hr , 07. lipanj 2011. u 22:00

Događaji se po svojoj prirodi dijele u one koji zahtijevaju i one koji ne zahtijevaju usklađivanje nakon što je bilanca napravljena

Za razumijevanje događaja nastalih nakon datuma bilance nužno je poznavati njihovu definiciju. Događaji nakon datuma bilance su događaji nastali između datuma na koji se sastavljaju izvješća i datuma kada su izvješća odobrena za izdavanje. HSFI 4 definira događaje nakon datuma bilance kao “one događaje koji imaju povoljne ili nepovoljne posljedice, a koji su nastali između datuma bilance i datuma na koji je odobreno izdavanje financijskih izvještaja”.Cilj HSFI 4 je propisati obvezu usklađenja financijskih izvještaja za događaje nastale nakon datuma bilance odnosno obvezu objavljivanja podataka o događajima koji su nastali u razdoblju od datuma bilance do datuma na koji je odobreno izdavanje financijskih izvještaja.

Korigiranje pozicija
Standard propisuje da je za određene vrste događaja nužno korigiranje određenih pozicija financijskih izvještaja dok nastanak drugih vrsta događaja će imati za posljedicu objavljivanje tih događaja u bilješkama uz financijske izvještaje. Znači da razlikujemo događaje nakon datuma bilance koji zahtijevaju usklađivanje (događaji koji potvrđuju okolnosti koje su postojale na datum bilance) i one događaje koji ne zahtijevaju usklađivanje (događaji koji potvrđuju okolnosti koje su nastale nakon datuma bilance). Prema tome ovaj standard zahtjeva korekciju pojedine pozicije u financijskim izvještajima ukoliko su na datum bilanciranja postojali određeni uvjeti koji su u međuvremenu i realizirani.Ako su uvjeti za nastanak nekog poslovnog događaja nastali nakon bilanciranja realizacija tih poslovnih događaja neće se priznati u financijskim izvještajima. Primjerice, ukoliko se od datuma bilance do datuma odobravanja financijskih izvještaja promijenio tečaj to ne znači da će se trebati mijenjati stanje na deviznom računu na taj dan već će u bilanci stajati stanje na dan bilance.

Utjecaj na odluke
Međutim, korisnika financijskih izvještaja se ne smije uskratiti za informaciju koja bi mogla utjecati na donošenje poslovne odluke. Datum odobravanja je datum na koji je menadžment poduzetnika odobrio financijske izvještaje zajedno s pripadajućim godišnjim izvješćem o stanju poduzetnika. Standard ne precizira detaljnije datum odobravanja financijskih izvještaja. Događaji nakon datuma bilance koji zahtijevaju usklađenje jesu: a)sudska presuda koja potvrđuje da je na datum bilance postojala sadašnja obveza, b)primitak nove informacije nakon datuma bilance koja upućuje na to da je vrijednost nekog sredstva na datum bilance bila umanjena ili da je iznos prethodno priznatog gubitka od umanjenja toga sredstva potrebno uskladiti, c)otkrivanje prijevare ili pogrešaka zbog kojih su financijski izvještaji neispravni.

Pad tržišne vrijednosti
Poduzetnik ne smije iznose koje je priznao u svojim financijskim izvještajima uskladiti s događajima nakon datuma bilance koji ne zahtijevaju usklađenje. Financijske izvještaje nije potrebno uskladiti ukoliko je pala tržišna vrijednost ulaganja između datuma bilance i datuma usvajanja financijskih izvještaja. Odluke o isplati dividende donesene nakon datuma bilance ne priznaju se kao obveza na datum bilance. Ako je nakon datuma bilance donesena odluka o prestanku ili likvidaciji društva ili se takva odluka ne može izbjeći,poduzetnik ne smije sastavljati financijske izvještaje na osnovi vremenske neograničenosti poslovanja. Poduzetnik mora u bilješkama objaviti datum na koji je odobreno izdavanje financijskih izvještaja i tko je njihovo izdavanje odobrio. Ako članovi poduzetnika imaju ovlast mijenjati i nadopunjavati financijske izvještaje nakon njihova izdavanja, poduzetnik tu činjenicu mora objaviti. Ako nakon datuma bilance budu primljene informacije o okolnostima koje su postojale na datuma bilance, bilješke uz financijske izvještaje moraju se ažurirati.

Naknadni događaji

Značajne informacije
Poduzetnik mora objaviti u bilješkama sve značajne događaje koji ne zahtijevaju usklađenje, kao što su primjerice, značajno poslovno spajanje nakon datuma bilance, objavljivanje plana prestanka poslovanja; značajne nabavke… Neobjavljivanje važnih poslovnih događaja u bilješkama moglo bi navesti korisnike izvještaja na pogrešno stvaranje mišljena o društvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close