Dobri podaci iz eurozone poduprli tečaj eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. srpanj 2014. u 16:09
Foto: Thinkstock

Tečaj eura je u današnjem trgovanju na međunarodnim tržištima odskočio s najniže razine u osam mjeseci prema dolaru.

Tečaj eura je u današnjem trgovanju na međunarodnim tržištima odskočio s najniže razine u osam mjeseci prema dolaru, uz podršku boljih od očekivanih podataka o poslovnim aktivnostima u Njemačkoj i Francuskoj.

Euro je tako nakratko dosegnuo najvišu razinu u danu od 1,34855 dolara, nakon što je najnovije izvješće londonskog Markita pokazalo da je preliminarni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu u srpnju zabilježio najvišu razinu u protekla tri mjeseca.

U poslijepodnevnoj trgovini eurom se trgovalo po 1,3473 dolara, što znači da je u blagom plusu u odnosu na zatvaranje tržišta dan ranije, nakon što se tijekom jutra bio spustio na novu najnižu razinu u osam mjeseci od 1,3438 dolara.

Euro je ojačao i 0,2 posto prema jenu, na 136,93 jena, a poskupio je i prema funti, na 79,20 penija.

U fokusu ulagača bili su indeksi menadžera nabave (PMI) za dva najveća gospodarstva eurozone. Pritom je zbirni PMI za Francusku, koji objedinjuje tvorničke i aktivnosti uslužnog sektora, uvećan na 49,4 boda u srpnju, sa 48,1 boda u prethodnom mjesecu, što znači da se približio razini od 50 bodova, koja inače dijeli rast od pada aktivnosti.

Poslovne aktivnosti u Njemačkoj također su porasle u srpnju, obzirom na najsnažniji rast aktivnosti uslužnog sektora u posljednje tri godine. No, zabrinutosti da bi tamošnja gospodarska aktivnost obzirom na snažne trgovinske veze s Rusijom idućih mjeseci mogla posustati, kada sankcije počnu uzimati danak, odvraćale su ulagače od većih kupnji eura.

Te će sankcije vjerojatno pogoditi krhki oporavak eurozone i podupirati očekivanja još blaže monetarne politike. Europska središnja banka (ECB) smanjila je u lipnju kamatne stope i ostavila otvorenom mogućnost daljnjeg ublažavanja monetarne politike, moguće putem programa kvantitativnog ublažavanja.

"Podaci o poslovnim aktivnostima kompenzirali su dio slabosti kojoj smo svjedočili prošloga mjeseca, i to je pomoglo euru. No, postoje zabrinutosti oko rasta u eurozoni pa će moguće sankcije Rusiji vjerojatno imati utjecaja", kazao je Geoff Yu, valutni strateg u banci UBS.

Euro teško nalazi podršku i u uvjetima tvrdokornih očekivanja daljnjeg ublažavanja monetarne politike u eurozoni te postupnog povećanja razlike između kamatnih stopa u SAD-u i onih u eurozoni, koje tako ide u prilog dolaru.

Komentirajte prvi

New Report

Close