Dobit upravitelja mirovinskih fondova 120 milijuna kuna

Autor: Tin Bašić , 02. prosinac 2013. u 20:00
Najveću dobit imalo je društvo koje upravlja najvećim fondom - Allianz ZB/FOTOLIA

U rujnu 2012. četiri društva za upravljanje OMF-ovima imala su dobit prije oporezivanja od 94,57 milijuna kuna.

Upravitelji četiriju obveznih mirovinskih fondova u prvih su devet mjeseci ostvarili dobit prije oporezivanja od 120,59 milijuna kuna. Prema posljednjim podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, u odnosu na isto vrijeme prošle godine to je za četvrtinu više.

 

81posto

porasla je dobit Erstea u odnosu na isto razdoblje prošle godine

Naime, u rujnu 2012. četiri društva za upravljanje OMF-ovima imala su dobit prije oporezivanja od 94,57 milijuna kuna. Najveću dobit imalo je društvo koje upravlja najvećim mirovinskim fondom – Allianz ZB. U prvih devet mjeseci dobit je bila 52,62 milijuna kuna, što je za nešto više od devet milijuna kuna bolji rezultat nego lani. Tada je Allianz ZB imao dobit od 43,58 milijuna kuna. No, apsolutni dobitnik je Erste. Naime, u prvih devet mjeseci dobit prije oporezivanja bila je 14,12 milijuna kuna, što je impresivnih 80,89 posto više nego lani. 

Četvrtinu više
Raiffeisen mirovinsko društvo na kraju rujna ostvarilo je dobit prije oporezivanja od 37,73 milijuna kuna. To je za gotovo 25 posto više nego lani, odnosno za 7,54 milijuna kuna.Društvo PBZ Croatia osiguranje imao je dobit od 16,12 milijuna kuna, što je 24,16 posto više nego u isto vrijeme prošle godine. Tada su zaradili nešto manje od 13 milijuna. Ovako dobri poslovni rezultati posljedica su puno veće imovine kojom upravljaju obvezni mirovinski fondovi nego prošle godine, a naknada za upravljanje ostala je ista. 

Ista naknada
Naime, Hrvatska agencija za nadzor financijskih institucija posljednjih je godina smanjivala naknade za upravljanje. No za ovu godinu naknada je ostala ista kao i lani, odnosno 0,45 posto imovine mirovinskog fonda.

Komentirajte prvi

New Report

Close