Dobit Sberbanka u 1. tromjesečju skočila više od četvrtine

Autor: Poslovni.hr/H , 30. svibanj 2018. u 11:58
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ruski Sberbank izvijestio je u srijedu da mu je neto dobit u prvom tromjesečju poskočila više od četvrtine, uz osjetno više prihode od naknada i provizija i manje rezervacije za nenaplative kredite.

Neto dobit ruske državne banke poskočila je u prva tri ovogodišnja mjeseca 27,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje tromjesečje, na 212,1 milijardu rubalja (2,9 milijardi eura).

Ukupni prihodi uvećani su na godišnjoj razini 11,5 posto, na 470,9 milijardi rubalja.

Neto prihodi od kamata porasli su pritom 6,5 posto, na 358,6 milijardi rubalja. Neto kamatna marža iznosila je 5,6 posto i manja je za 0,2 postotna boda u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najveći je skok banka zablježila u stavci neto prihoda od naknada i provizija, od 21,4 posto, na 101,5 milijardi rubalja, što su pripisali poslovanju s bankovnim karticama.

Neto rezervacije za nenaplative kredite smanjene su pak na godišnjoj razini 27,2 posto, na 49,1 milijardu rubalja.

Udio nenaplativih kredita u ukupnom kreditnom portfelju pao je u odnosu na početak godine za 0,3 postotna boda, na 4,2 posto.

Ukupni krediti porasli su u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 1,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, dosegnuvši 20.100 milijardi rubalja.

U banci posebno ističu 3,5 posto veće kreditne plasmane građanima u odnosu na početak godine, dok su krediti kompanijama stagnirali.

Restrukturirani krediti porasli su na tromjesečnoj razini 5,4 posto, na 1.274 milijarde rubalja, pokazuje bančino izvješće.

Stopa adekvatnosti kapitala prema kriterijima Basel III iznosila je na kraju ožujka 12,2 posto i veća je za jedan postotni bod u odnosu na početak godine.

"U prvom tromjesečju 2018. zabilježili smo zdravi povrat na uloženi kapital od 24,2 posto, ostvaren ponajprije zahvaljujući dinamičnom rastu kredita građanima i snažnom povećanju naknada i provizija koji su generirali pozitivan zamah u smjeru ostvarivanja financijskih ciljeva za cijelu godinu", kazao je priopćenju zamjenik predsjedatelja izvršnog odbora Aleksander Morozov.

U Sberbanku su za ovu godinu zacrtali rast neto prihoda od naknada i provizija od nekih 14 do 16 posto i stopu povrata na uloženi kapital od 20 posto. Neto kamatna marža trebala bi iznositi oko 5,5 posto a stopa adekvatnosti kapitala premašivati 11,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close