Dobit rasla preko 20 posto

Autor: Tomislav Pili , 04. svibanj 2016. u 22:00
Porezi i regulatorni troškovi opteretili poslovanje/REUTERS

Austrijska Erste banka zabilježila pozitivan rezultat.

Austrijska bankovna grupacija Erste Group uvećala je u prvom tromjesečju dobit unatoč padu prihoda i knjiženju rezervacija bankarskih nameta i regulatornih troškova.

Prema kvartalnom izvješću objavljenom u srijedu, Erste je zabilježio neto dobit od 274,7 milijuna eura što je 21,6 posto više nego prije godinu dana. Za ovakve rezultate uglavnom su zaslužni vanredno niski troškovi rizika, dok su bankarski porezi i plaćanje godišnjih regulatornih doprinosa unaprijed opteretili ostali rezultat i operativne troškove, pojasnio je izvršni direktor Andreas Treichl.

Ostali pokazatelji poslovanja i nisu tako sjajni. Operativni prihodi umanjeni su 3,5 posto na 1,6 milijardi eura dok je neto prihod od kamata i naknada snižen gotovo četiri posto na 443,1 milijun eura. Slabiji rezultat u ovoj stavci uglavnom je rezultat nižih prihoda od poslovanja s vrijednosnim papirima i platnih usluga. Bankarski porezi i porezi na financijske transakcije iznosili su 62,8 milijuna eura i smanjeni su za 31 posto u odnosu na prošlu godinu, što se može pripisati prepolovljenim mađarskim bankarskim porezima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close