Dobit od 35 posto ako se raspadne EU?

Autor: Poslovni dnevnik , 15. studeni 2016. u 22:00
Hugh Hendry, Eclectica/REUTERS

Osnivač škotskog hedge fonda očekuje uspon desnice u 2017.

Osnivač i glavni investicijski direktor škotskog hedge fonda Eclectica Hugh Hendry tvrdi kako financijska ulaganja na posljedice raspada Europske unije mogu donijeti dobit između 30 i 35 posto.

Hendry tvrdi da situacija na europskoj političkoj sceni predstavlja najveći investitorski rizik u idućoj godini. "Najveći rizik za globalnu ekonomiju je akutna politička kriza u Europi za koju monetarna politika nema rješenje", istaknuo je Hendry na Reutersovoj konferenciji Global Investment Outlook Summit. Prema njegovu mišljenja, velika je vjerojatnost da će na predstojećim francuskim predsjedničkim izborima pobijediti kandidatkinja krajnje desnice Marine Le Pen, a raste i popularnost nizozemskog desničara Geerta Wildersa.

Politički uspon njih dvoje vodi do raspada EU, ocjenjuje Hendry čiji fond Eclectica upravlja sa 200 milijuna dolara. Dobitna financijska oklada u tom slučaju vodi u tri smjera, a Hendry je otkrio samo jednu. To je razlika u prinosu između talijanske i njemačke državne obveznice za koju Hendry očekuje da će se proširiti u slučaju daljnjih političkih lomova kao što je bila odluka o Brexitu. U ponedjeljak se ta razlika povećala na 180 baznih bodova što je najviše u dvije godine. Sredinom listopada razlika je iznosila 126 baznih bodova. 

Komentirajte prvi

New Report

Close