Dobit NLB banke skočila 70 posto

Autor: Tomislav Pili , 04. rujan 2017. u 22:00
U izvješću se naglašava 52-postotni rast novih stambenih kredita u Sloveniji, Fotolia

Veća profitabilnost odrazila se na poboljšanje povrata na kapital (ROE).

Nova Ljubljanska banka (NLB), vodeća u susjednoj Sloveniji, objavila je znatan rast dobiti nakon što je sredinom godine vlada najavila odgodu njezine privatizacije. NLB je objavio polugodišnju dobit nakon oporezivanja od 117,9 milijuna eura što je 48,4 milijuna eura, odnosno 70 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Ako se pobliže pogledaju poslovni rezultati, najvažniji doprinos skoku dobiti došao je od smanjenja rezervacija za nenaplative kredite.

Naime, rezervacije su na godišnjoj razini smanjene za 44,2 milijuna eura na 28 milijuna eura. Ostali najvažniji financijski pokazatelji uglavnom bilježe veći ili manji pad. Operativni prihod zaustavio se na 241,1 milijun eura što je jedan posto manje nego u lanjskoj prvoj polovici godine, a neto prihod od kamata umanjen je za pet posto na 148,6 milijuna eura. Smanjeni su i troškovi, i to za tri posto na 139,1 milijun eura, ponajviše zbog “daljnjeg smanjivanja administrativnih troškova te troškova radne snage”, navodi se u polugodišnjem izvješću.

Veća profitabilnost odrazila se na poboljšanje povrata na kapital (ROE). Taj je pokazatelj na godišnjoj razini povećan za šest postotnih bodova, sa 9,4 posto na 15,5 posto. Ukupna imovina banke gotovo je neznatno smanjena na 12,07 milijardi eura, a praktički su stagnirali i krediti klijentima na 6,97 milijardi eura. Depoziti su uvećani jedan posto, na 9,49 milijardi eura.

U NLB-u posebno naglašavaju rekordno polugodišnje 52-postotno povećanje stambenog kreditiranja na domaćem, slovenskom tržištu za 68 milijuna eura. Plasmani u tom segmentu sada vrijede 1,3 milijarde eura. Udjel loših kredita smanjen je devet posto na 12,6 posto, navodi se u izvješću.     

Komentirajte prvi

New Report

Close