Dobit Generalija iznad očekivanja

Autor: Tomislav Pili , 02. kolovoz 2017. u 22:01
Osiguravatelj predstavio polugodišnje izvješće/Fotolia

Operativna dobit dosegla je 2,6 milijardi eura dok su analitičari očekivali 2,51 milijardu eura.

Treći europski osiguravatelj, talijanski Generali, objavio je u srijedu polugodišnje rezultate iznad očekivanja analitičara, ponajviše zbog rasta u segmentu neživotnih osiguranja. Kako stoji u izvješću, neto dobit je povećana 3,7 posto na 1,22 milijarde eura dok je operativna dobit dosegnula 2,6 milijardi eura što je preko četiri posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

 

1,2 mlrd.

€ dosegla je neto dobit, 3,7 posto viša nego lani

Visoka profitabilnost
Iz Generalija posebno ističu kako je rast operativne dobiti ostvaren unatoč okružju niskih kamatnih stopa. Analitičari su u prosjeku očekivali da će Generalijeva operativna dobit dosegnuti 2,51 milijardu eura. Visoka profitabilnost kompanije ogleda se i u pokazatelju povrata na kapital (ROE) koji je ostao stabilan na 13,6 posto. To je u skladu s ciljem Uprave Generalija koja je očekivala ROE iznad 13 posto. "Ovo su čvrsti i dobri rezultati. Ostvareni su u potpunosti zbog poboljšanja našeg poslovanja", komentirao je za medije glavni izvršni direktor Generalija Philippe Donnet.

Ukupna zaračunata bruto premija smanjena je manje od jedan posto na 36,6 milijardi eura. Izbjegnut snažniji pad zasluga je segmenta neživotnih osiguranja gdje je premija rasla 1,5 posto na 11,3 milijarde eura. Rastu su najviše doprinijela osiguranja motornih vozila gdje je premija rasla malo manje od četiri posto. Tome su najviše doprinijela tržišta Njemačke, zatim srednje i istočne Europe te američko tržište. Neživotna osiguranja izvan segmenta motornih vozila također su rasla, i to za 0,8 posto.

 

207 posto

iznosi omjer solventnosti u prvom polugodištu

Sudbina Generali Lebena
Zaračunata bruto premija u životnim osiguranjima zabilježila je pad od 1,8 posto na 25,3 milijarde eura. U tom je segmentu zabilježen pad na matičnom, talijanskom tržištu za 4,3 posto, a slični trendovi primjetni su i na njemačkom tržištu. Tržište srednje i istočne Europe također bilježi pad premije životnog osiguranja od 3,4 posto. Od važnijih tržišta rast je zabilježen u Francuskoj, i to za više od četiri posto.  Prošloga je mjeseca Reuters izvijestio kako Generali razmatra prodaju njemačke podružnice za životno osiguranje, Generali Leben. Upitan u srijedu o sudbini te podružnice, Philippe Donnet je izjavio kako kompanija "razmatra različite opcije". "Donijet ćemo odluku do kraja godine", dodao je Donnet, a prenosi američki poslovni portal CNBC.

Komentirajte prvi

New Report

Close