Dobit Deutsche banke pala 98%, mogući još žešći rezovi

Autor: Ana Blašković , 27. srpanj 2016. u 22:01
John Cryan, šef DB-a, signalizirao moguća nova rezanja troškova /Reuters

Pad dobiti s prošlogodišnjih 796 milijuna eura, posljedica je nižeg profita od trgovanja i restrukturiranja.

Njemačka Deutsche Bank objavila je 98 postotni pad dobiti u drugom kvartalu, na razinu od tek 18 milijuna eura. Gotovo izbrisana dobit s prošlogodišnjih 796 milijuna eura, posljedica je lošeg rezultata od trgovanja i restrukturiranja zbog čega je čelnik banke John Cryan signalizirao da bi mogao uslijediti novi val rezova. Sam rezultat nije pretjerano iznenađenje, štoviše dio analitičara očekivao je i blagi gubitak. 

 

1,82mlrd.

eura iznosila je dobit od trgovanja, što je pad za gotovo petinu

Problemi na tržištu
Deutsche banka u procesu je snažnog restrukturiranja koje uključuje smanjivanje rizične imovine, zamrzavanje dividendi i rezanje oko 9000 radnih mjesta kako bi se ojačao kapital i preokrenuo trend pada vrijednosti dionica, piše Bloomberg. Premda je prvi čovjek banke 2016. nazvao glavnom godinom restrukturiranja, to mu otežavaju rekordno niske kamatne stope, nestabilna tržišta i rastući pravni troškovi, da bi sve dodatno zakomplirao i Brexit s negativnim posljedicama na rast.

Neto prihod te njemačke banke pao je 19 posto na 7,39 milijardi eura u drugom kvartalu, a rizikom ponderirana aktiva smanjena 3,4 posto na 402 milijarde eura. Prihod od trgovanja, najizdašniji izvor priljeva, pao je 19 posto na 1,82 milijarde eura u drugom kvartalu. Omjer troškova i prihoda, pokazatelj efikasnosti, u godini dana porastao je s 86 na 91 posto. Izdaci za restrukturiranje, posebno otpremine za zaposlenike, skočili su gotovo pet puta na 207 milijuna eura. 

Čeka se stres test
Objavljujući rezultate Cryan je najavio će banka "učiniti sve u našoj moći da ubrza" planirane mjere. "Naši rezultati pokazuju da prolazimo trajno restrukturiranje i zadovoljni smo napretkom. Ako se nastavi slabo ekonomsko okružje, bit ćemo prisiljeni biti još ambicioniji u tajmingu i intenzitetu našeg restrukturiranja", rekao je Cryan. U ostatku godine Deutsche banku čekaju skupi pravni procesi, između rasplet slučaja s američkim Ministarstvom pravosuđa zbog hipotekarnih vrijednosnica. Pred njom je i izazov europskog stres testa čiji će rezultati biti poznati u petak i pitanja hoće trebati (i koliku) injekciju svježeg kapitala. Pokazatelj financijske snage, omjer Tier 1, porastao je na 10,8 posto. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kada će se jedna banka kod nas, restruktuirati?! 😉

New Report

Close