Dobit Deutsche Bank pala 50%

Autor: Poslovni dnevnik , 27. travanj 2015. u 22:01
Jürgen Fitschen, izvršni direktor Deutsche Banka/REUTERS

Za sudske postupke, nagodbe i kazne banka je morala rezervirati 4,8 milijardi eura.

Premda je u prvom tromjesečju ostvarila gotovo rekordne prihode, dobit Deutsche Bank pala je 50 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 559 milijuna eura, zbog troškova sudskih postupaka i kazni regulatora.

Prihodi najveće njemačke banke porasli su u prvom tromjesečju 24 posto, na 10,4 milijarde eura što se ponajviše zahvaljuje snažnom, 30-postotnom rastu prihoda od investicijskog bankarstva. "Oštar skok prihoda ostvaren je zahvaljujući snažnim rezultatima u svim dijelovima poslovanja i pozitivnom utjecaju kretanja tečajeva valuta", priopćila je ta banka. Međutim, banka je u rezerve izdvojila 1,5 milijardi eura zbog mogućih troškova sudskih postupaka, nagodbi i regulatornih kazni.

 

10,4mlrd.

eura iznosili su prihodi najveće njemačke banke

Tako je na kraju ožujka za te potrebe imala ukupne rezerve od oko 4,8 milijardi eura. Poslovne je rezultate Deutsche Bank objavila samo koji dan nakon što su je američki i britanski regulatori kaznili s rekordnih 2,5 milijardi dolara zbog manipulacije njezinih trgovaca kamatnim stopama libor i euribor, koje su važne za stotine milijardi dolara financijskih proizvoda i kredita diljem svijeta. Analitičari procjenjuju da je Deutsche Bank od 2012. godine platila ukupno više od devet milijardi eura zbog kazni i nagodbi u sudskim postupcima uslijed nepropisnog poslovanja. Procjenjuju, također, da bi ove godine mogla iz istih razloga platiti još oko četiri milijarde eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close