Do početka rujna gasi se KD upravljanje imovinom

Autor: Tomislav Pili , 16. kolovoz 2010. u 22:00

Slovenska KD grupa u Hrvatskoj ostaje u upravljanju fondovima i osiguranju

Kriza na domaćem tržištu kapitala pokosila je još jedno investicijsko društvo – KD upravljanje imovinom. Prema neslužbenim, ali dobro upućenim izvorima, proces zatvaranja tog “brokeraja” već je pokrenut, a dobar dio već je odrađen.

Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) još nije predan zahtjev za oduzimanje odobrenja za rad, ali će uskoro i taj dio procedure biti ispunjen, tvrdi izvor Poslovnog dnevnika. “Potpuni prestanak rada može se očekivati u prvom tjednu rujna”, tvrdi naš izvor. Glavni razlog za gašenje KD upravljanja imovinom navodno je stanje na tržištu. Prema podacima Zagrebačke burze, u prvom tromjesečju KD upravljanje imovinom ostvarilo je 23 milijuna kuna dioničkog prometa, 15,3 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Za ilustraciju, lider po dioničkom prometu u prvom tromjesečju, Erste vrijednosni papiri, ostvario je 397 milijuna kuna prometa, sedamnaest puta više. KD upravljanje imovinom dio je slovenskoga financijskoga koncerna KD Group. Primarne djelatnosti su im bankarstvo, upravljanje fondovima, brokerske usluge i osiguranja, ali imaju udjele i u medijima, nautici te turizmu. Prisutni su u svim državama bivše Jugoslavije, te Bugarskoj, Rumunjskoj, Ukrajini i Nizozemskoj. Prošle su godine u Bugarskoj zatvorili brokersko poslovanje, a u veljači ove godine u Rumunjskoj su ugasili osiguravajuće društvo KD Life Asigurari. U Hrvatskoj se osim brokerskih poslova bave i upravljanjem investicijskim fondovima (KD Investments) te životnim osiguranjima (KD Life). Prema neslužbenim navodima, KD Investments i KD Life i dalje ostaju prisutni na domaćem tržištu. Prema riječima predsjednika Uprave KD Investmentsa Mateja Tomažina, KD Skladi, vlasnik KD Investmentsa, ne razmatra opciju gašenja. “Procjenjujemo da je hrvatsko tržište investicijskih fondova zanimljivo”, kazao je Tomažin. U ljubljanskom sjedištu KD Groupa ostali su nedostupni za komentar.

Prihodi

Strmoglavi pad zarada
Mnoga brokerska društva sa sjetom se prisjećaju 2007. godine i tadašnjih zarada. Prema Hanfinim podacima te su godine brokerska društva ostvarila 250,8 milijuna kuna prihoda od naknada i provizija. Od toga je od kupnje i prodaje vrijednosnica po nalogu klijenata uprihođeno više od 185 milijuna kuna. No pad tržišta srezao je i brokerske prihode. Izvješće za 2009. otkriva da su brokeri lani od izvršavanja naloga za klijenta uprihodili tek 55,5 milijuna kuna. Od investicijskog savjetovanja zaradili su samo 1,7 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close