Do novca bez novih zaduženja

Autor: Miho Dobrašin , 26. listopad 2009. u 22:00

Ugovaranjem faktoringa s bankom klijent je uvijek u mogućnosti svojim kupcima dati dužu odgodu plaćanja i time postaje konkurentniji na tržištu

U sadašnjim uvjetima gospodarske krize koja sve snažnije pritišće domaća poduzeća, smanjuje kupovnu moć i povećava nelikvidnost traže se alternativni načini plaćanja te financiranja obveza i projekata. Tako je na tržištu ponovno aktualan faktoring. Faktoring klijentima omogućava dobivanje likvidnih sredstava bez dodatnih zaduživanja u situacijama kod kojih je rok naplate izdanih faktura dosta dug. “Ugovaranjem faktoringa s bankom klijent je uvijek u mogućnosti svojim kupcima dati dužu odgodu plaćanja i time je konkurentniji”, napominju u Hypo banci koja je faktoring uvela na hrvatsko tržište polovinom 2005. godine. Sam postupak sklapanja ugovora teče na sljedeći način. Klijent banke, vjerovnik, nakon izvršene prodaje roba ili usluga dostavlja banci fakture i ostale dokumente kojima dokazuje postojanje potraživanja. Banka ili “faktor-kuća” na temelju financijskih pokazatelja procjenjuje bonitet dužnika te se, ako su vjerovnik i dužnik bonitetno prihvatljivi i uz potvrdu dužnika da će iznos fakture uplatiti u korist banke, pristupa se sklapanju ugovora o otkupu potraživanja.

Izloženost prema državi
U Raiffeisen Factoringu, koji posluje od kraja 2007., naglašavaju snažan rast ove godine. “U prvoj polovini ove godine bilježimo rast aktive iznad 50 posto u odnosu na isto razdoblje 2008. godine. U navedenom razdoblju zabilježen je znatno veći broj zahtjeva za faktoringom”, ističu u Raiffeisenu. Predsjednica Uprave Erste Factoringa Vesna Šojat dodaje da s “obzirom na situaciju u financijskom sektoru i stanje opće likvidnosti u zemlji, uočava se povećan interes za ovom vrstom financiranja”. No Šojat podsjeća da je Erste usmjeren na kvalitetne tvrtke kojima faktoring služi za ubrzanje likvidnosti, a ne rješavanje problematičnih potraživanja. “Interes za faktoringom je evidentno povećan, što vidimo iz svakodnevnih upita klijenata, no s obzirom na povećanu nelikvidnost na tržištu te samim time i povećan rizik u našem poslu, pažljivim odabirom klijenata i kupaca pokušavamo rizik nenaplate plasmana svesti na minimum”, naglašava. Da bi se rizik povezan uz nelikvidnost mogao dodatno povećati, upozorava Josip Prgomet, direktor tvrtke za faktoring FTC Usluge. “Mi očekujemo daljnje pogoršanje likvidnosti te posljedično povećanje potražnje za našim uslugama, ali i povećanje rizika otkupa prema do jučer velikim i stabilnim tvrtkama. Iskreno govoreći čak i izloženost prema državi treba svesti u izdržive okvire”, naglašava Prgomet. “Sa sigurnošću možemo reći da je kriza utjecala na povećanje potražnje za našim uslugama, ali i kvaliteta usluga te preporuka sve većeg broja klijenata također znatno utječu na potražnju za uslugama”, napominje direktor FTC Usluga.

Utjecaj krize
Kaže kako imaju “znatan rast što se oslikava u činjenici da je FTC u prvih 9 mjeseci otkupio 10 posto više potraživanja nego u cijeloj 2008. godini”. Prema njegovim riječima, poduzetnici su po prirodi optimistični i skloni riziku te se u strahu od gubitka tržišne pozicije i pritiska postojećih obveza odlučuju prihvatiti poslove u kojima naplata sigurno neće pratiti i biti dostatna za pokriće negativnih stavki novčanog tijeka. “Ako sadašnju situaciju uspoređujemo s prošlim godinama, možemo reći kako su veliki dužnici na limitu većine drušrava za faktoring, odnosno prodaja potraživanja prema takvim tvrtkama je teža nego prije zbog velikoga ukupnog duga tih društava. Radi se s povećanim oprezom, ali bez obzira na sve negativne makroelemente usluga je popularnija i tržište faktoringa i dalje znatno raste”, pojašnjava Prgomet.

Činjenice

Nanovo aktualan
Čini se kako je na tržištu nanovo aktualan faktoring. Tako, naime, ističu banke i kuće usmjerene na taj segment poslovanja. Faktoring klijentima omogućava dobivanje likvidnih sredstava bez dodatnih zaduživanja u situacijama kod kojih je rok naplate izdanih faktura dosta dug. Da je ove godine došlo do povećane aktivnosti, potvrđuju i u Erste Factoringu. “Naša aktiva iznosi 4,9 milijardi kuna, a u portfelju imamo više od 550 aktivnih klijenata, što je 27-postotni porast u odnosu na godinu prije”, kažu u Ersteu.

Mjenice i zadužnice
U Hypo faktoringu se, primjerice, za osiguranje od klijenata traže mjenice i zadužnice. “U vrlo kratkom roku svojim klijentima isplaćujemo 80-90 posto vrijednosti fakture umanjenu za naknadu. Nakon dospijeća potraživanja i pošto dužnik izvrši plaćanje na naš račun, isplaćujemo preostalih 10-20 posto vrijednosti fakture umanjen za iznos kamate”, kažu u toj banci.

Poboljšanje efikasnosti

Direktor tvrtke za faktoring FTC Usluge Josip Prgomet uvjeren je da velik dio gospodarstvenika nije upoznat s uslugom ustupa potraživanja faktoru, ali opća kriza i nelikvidnost tjeraju ih na iznalaženje novih rješenja te se u toj potrazi susreću i s faktoringom. “Jedanput kada upoznaju naše usluge, brzo uvide sve prednosti i ostaju vjerni takvom načinu poslovanja, stoga nerijetko svoje poslove i naplatu planiraju u komunikaciji s kućama za faktoring”, uvjeren je Prgomet. On kaže da je pozitivno što dosadašnji način poslovanja i kod velikih i kod malih tvrtki ostavlja puno mogućnosti da se poboljša efikasnost i smanje troškove što bi većini ipak trebalo omogućiti da “prezime” situaciju smanjenih investicijskih aktivnosti i pada prihoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close