Do kraja godine polovica njemačkog zlata bit će vraćena

Autor: Tomislav Pili , 13. veljača 2017. u 07:47
Viceguverner Carl-Ludwig Thiele tvrdi da je selidba do sada stajala 6,9 milijuna eura/REUTERS

Od 3378 tona, nakon selidbe u New Yorku će se nalaziti 1236 tona, a 432 tone u Londonu.

Njemačka će vratiti polovicu zlata u trezore na svojoj teritoriji daleko brže nego što je ranije planirala.

Njemačke zlatne rezerve dosežu 3378 tona i vrijedne su 120 milijardi eura. Kako je na prošlotjednoj konferenciji za novinare izvijestio viceguverner Bundesbanke, Carl-Ludwig Thiele, nedavno je vraćeno dodatnih 300 tona iz New Yorka te 374 tone iz Pariza.  Do kraja ove godine polovica ukupnog zlata trebala bi biti pohranjena u Frankfurtu, daleko prije od 2020. godine kako je središnja banka planirala.

 

120 mlrd.

eura vrijede njemačke zlatne rezerve

Kada selidba bude dovršena, u New Yorku će se nalaziti 1236 tona njemačkog zlata, a u Londonu 432 tone. Ostatak će se nalaziti u Frankfurtu. Selidba je do sada Bundesbanku stajala 6,9 milijuna eura, otkrio je Thiele. Dodao je kako odluka o izlasku Velike Britanije iz Europske unije nije utjecala na planove Bundesbanke, prenosi Reuters.

Naime, London će i dalje ostati globalno središte trgovine zlatom te sigurno mjesto za pohranu zlatnih poluga, ocijenio je viceguverner Thiele. Većina njemačkog zlata nalazila se u Velikoj Britaniji, SAD-u i Francuskoj što je još hladnoratovski relikt. Naime, zbog straha od sovjetske invazije na zapadnu Njemačku, 98 posto zlata bilo je pohranjeno u inozemnim trezorima kako ne bi palo Crvenoj armiji u ruke.

Najveći dio zlata, odnosno 931 tona vraćena je iz Velike Britanije još 2000. godine. No, posljednjih godina pojačan je pritisak njemačke javnosti da se zlato vrati u domovinu.  Proces povratka zlata započeo je 2015. godine. Zanimljivo je da je Bundesbanka izdala publikaciju na 2300 stranica s popisom zlatnih poluga kako bi utišala spekulacije u javnosti da je dio njemačkog zlata odavno nestao.

Komentirajte prvi

New Report

Close