Do 31. listopada svi članovi trgovačkog društva moraju se upisati u sudski registar

Autor: Poslovni.hr , 27. rujan 2010. u 22:00

Krajem srpnja stupio je na snagu zakon o izmjenama i dopunama zakona o sudskom registru iz kojeg izdvajamo dio koji se odnosi na trgovačka društva i upis njihovih članova u registar

Dana 31. srpnja stupio je na snagu zakon o izmjenama i dopunama zakona o sudskom registru koji je objavljen u Narodnim novinama br. 91. 23. srpnja 2010.godine. Namjera ovog članka nije prezentirati sve izmjene koje su stupile na snagu donošenjem ovog Zakona, već ukazati na obvezu koju poduzetnici moraju zadovoljiti najkasnije do 31. 10. 2010.godine. U nastavku citiramo Članak 52. navedenog Zakona:
(1) Trgovačka društva u kojima članovi društva nisu upisani u registar, a u smislu ovoga Zakona se članovi društva upisuju u registar, dužna su najkasnije do 31. listopada 2010. podnijeti registarskom sudu prijavu za upis članova društva s propisanim podacima.

Prijava
(2) Uz prijavu iz stavka 1. ovoga članka podnosi se popis članova društva kojeg je potpisao javni bilježnik, a koji se mora sačiniti sukladno članku 410. stavku 3. Zakona o trgovačkim društvima.
Na tom popisu javni bilježnik mora potvrditi da je sve što je u popisu navedeno u skladu s podacima u posljednjem popisu koji je bio predan registarskom sudu i s podacima u knjizi poslovnih udjela prema izvatku iz knjige udjela koji javnom bilježniku dostavi uprava društva. Otpravak popisa javni bilježnik je dužan dostaviti nadležnoj Poreznoj upravi.
(3) Trgovačkom društvu koje ne postupi po odredbi stavka 1. i 2. ovoga članka registarski sud će izreći novčanu kaznu u iznosu od 5000 kuna i zaprijetiti mu novom novčanom kaznom koju će izreći ako u daljnjem roku od 15 dana ne podnese prijavu i popis članova društva iz stavka 1. i 2. ovoga članka. Nova novčana kazna će se povećavati za iznos od 5000 kuna sve do ispunjenja obveze.Navedene izmjene značajne su prije svega za društva s ograničenom odgovornošću.

Tri mjeseca
Naime, sva društva s ograničenom odgovornošću s više članova društva, iako već upisana u sudski registar, dužna su najkasnije do 31. listopada 2010. godine podnijeti registarskom sudu prijavu za upis svih članova društva s propisanim podacima. Do sada su samo društva s ograničenom odgovornošću s jednim članom imala obvezu upisa člana u sudski registar. Budući da se ista obveza nije odnosila na društva s ograničenom odgovornošću s više članova, ta društva nemaju upisane članove društva u sudskom registru, iako su upisana u sudski registar. Navedene izmjene rezultirat će upisom svih članova društva u sudski registar. Svakom društvu s ograničenom odgovornošću koje ne postupi u skladu s navedenom zakonskom obvezom registarski sud će izreći novčanu kaznu u iznosu od 5000 kuna sa zahtjevom da u roku od 15 dana udovolji obvezi, jer će mu se u protivnom izreći daljnje kazne u iznosu od 5000 kuna sve do ispunjenja obveze.

Izmjene

Sve prema OIB-u
Izmjenama Zakona o sudskom registru biti će omogućeno dobiti popis svih tvrtki pojedinog vlasnika temeljem OIB-a. Svaki će vlasnik, odnosno osnivač, morati priložiti izjavu da je platio sve obaveze. Izjavu o ranijim dugovima dosadašnjih poduzeća prilikom otvaranja novog subjekta davat će pod kaznenom odgovornosti. Ta bi odredba trebala djelovati preventivno na vlasnike prilikom osnivanja novih poduzeća u slučajevima da su im stara u dugovima, iako ih neće spriječiti u osnivanju novih poduzeća.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Trebalo bi rastumačiti odredbe ovog propisa koje same po sebi sadrže protivrječnosti. Pitanje je : na koje se slučajeve odnosi ova obveza, jer kako mogu postojati članovi društva koji nisu upisani u sudski registar? U odluci ili ugovoru o osnivanju društva navedeni su članovi društva, a ti podaci se unose u sudski registar prilikom registriranja društva. Kako je moguće da postoje članovi društva koje sada treba upisivati u registar? Ili sve članove društva ponovno treba prijavljivati? Mada se na početku članka kaže “Trgovačka društva u kojima članovi društva nisu upisani u registar…” Sve ovo je prilično konfuzno i nejasno, pa bi trebalo pojasniti možda na nekom primjeru.

New Report

Close