Direktor Sarajevo osiguranja protiv privatizacije

Autor: Milan Šutalo , 08. srpanj 2009. u 22:00

Vlada Federacije BiH nedavno je najavila prodaju manjinskih udjela u uspješnim tvrtkama

Glavni direktor Sarajevo osiguranja, vodeće osiguravateljne kuće u Bosni i Hercegovini, Midhat Terzić usprotivio se najavi premijera Federacije BiH Mustafe Mujezinovića da bi vlada tog bh. entiteta dio proračunskog manjka mogla pokriti prodajom svojih manjinskih udjela u profitabilnim kompanijama. Uz Sarajevo osiguranje federalna vlada ima udjele i u Bosnalijeku, Tvornici duhana Sarajevo i Energopetrolu, čiji je većinski vlasnik (67 posto) hrvatsko-mađarski konzorcij Ina-Mol.

“Menadžment i radnici uvijek su bili za privatizaciju kroz strateškog partnera koji bi platio odgovarajuću cijenu kapitala i dalje razvijao tvrtku. Nažalost, u ovom trenutku mislim da takvog partnera nema. Zbog toga sam u više navrata javno isticao stav menadžmenta ove kuće da sada nije dobar moment za prodaju 45 posto državnoga kapitala u Sarajevo osiguranju”, izjavio je Terzić. On kaže kako su neke tamošnje kompanije propale nakon privatizacije jer su ih kupili oni koji ih nisu imali namjeru razvijati i nisu bili strateški partneri. Dodaje kako podržava stav resornog ministra financija Vjekoslava Bevande da sada nije trenutak za privatizaciju. “Ako prevlada mišljenje da se pod svaku cijenu ide u prodaju državnog dijela kapitala, menadžment i radnici namjeravaju se udružiti u ortačku grupu kako bi kupnjom sačuvali kompaniju i njezinu tržišnu poziciju”, kaže Terzić. Podsjetimo da je 2006. Croatia osiguranje spriječeno da kao najbolji ponuđač na natječaju za dokapitalizaciju postane suvlasnik sarajevske osigurateljske kuće. Protivnici ulaska Croatia osiguranja u vlasničku strukturu Sarajevo osiguranja pozvali su se na nejasne zakonske propise o nemogućnosti da domaća državna poduzeća sudjeluju u privatizaciji, a tada je donesena uredba prema kojoj ni strane kompanije u državnom vlasništvu ne mogu sudjelovati u privatizaciji. Sarajevo osiguranje je u prvih pet mjeseci ostvarilo 22,1 milijun maraka premije i drži oko 16 posto tržišta.

Izdvojeno

Klimava fotelja
Iako vlada FBiH nije većinski vlasnik Sarajevo osiguranja, ona ima najveći udio (45,5 posto) pa je i Terzićeva direktorska pozicija određena tom činjenicom. Njegovo protivljenje prodaji udjela u Sarajevo osiguranju ekonomski analitičari objašnjavaju strahom od gubitka direktorske pozicije, ali i otporu koji postoji u određenim bošnjačkim političkoposlovnim krugovima prema mogućnosti da tvrtke iz Hrvatske postanu vlasnici “naših poduzeća”, što se očitovalo i u slučaju dokapitalizacije Energopetrola.

Komentirajte prvi

New Report

Close