Dionički fondovi s najmanje novca još od prosinca 2016.

Autor: Tomislav Pili , 18. lipanj 2018. u 22:01
Rast imovine ostvarili su mješoviti te, naravno, obveznički fondovi/FOTOLIA

Ulagači čekaju da se završi situacija oko Agrokora i nagodbe, a za to vrijeme traže sigurnija ulaganja.

Imovina domaćih otvorenih investicijskih fondova u svibnju se jedva pomakla. Prema podacima iz mjesečnog izvješća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), imovina je prošlog mjeseca dosegla 18,55 milijardi kuna što je tek 0,09 posto više nego u travnju.

Odljev na vrhuncu
Izračun pokazuje da su uteg rastu bili dionički i novčani fondovi, dok su pozitivan rezultat ostvarili mješoviti te, naravno, obveznički. Dionički su fondovi zabilježili smanjenje imovine od 2,2 posto na 1,79 milijardi kuna. Da je odljev novca ulagača iz te vrste investicijskih fondova dosegnuo na neki način vrhunac govori i podatak da imovina nije bila ispod 1,8 milijardi kuna čak ni usred potresa na tržištu kapitala zbog posrnuća Agrokora, odnosno još od prosinca 2016. godine.

 

6,3 posto

pala je imovina dioničkih fondova od početka godine

Međutim, situacija oko Agrokora i dalje ima utjecaj na raspoloženje ulagača, ocjenjuje Iztok Likar, analitičar portala Hrportfolio. "Ulagači čekaju da se završi situacija oko Agrokora i nagodbe, a za to vrijeme traže sigurnija ulaganja", ocjenjuje Likar.

Ako se promotri kretanje imovine dioničkih fondova od početka godine, trenutno su u minusu od 6,3 posto. Sigurnije utočište za ulagače očito su obveznički fondovi čija imovina već godinama više-manje neprekidno raste. U svibnju su nadodali još 2,6 posto rasta i sada se u njima nalazi 7,76 milijardi kuna. Da se trendovi mijenjaju jasno ukazuju i kretanja u novčanim fondovima koji su nekada smatrani najsigurnijima i stoga najpopularnijima. 

Novčani i dalje kopne 
Zbog niskih kamatnih stopa njihova imovina konstantno kopni, a prošloga se mjeseca spustila dodatnih 2,1 posto na 7,18 milijardi kuna. Podsjetimo, u travnju su prvi puta u povijesti domaće fondovske industrije obveznički fondovi nadmašili novčane po vrijednosti imovine.

Mješoviti fondovi nastavili su s rastom treći uzastopni mjesec. U svibnju im je imovina uvećana tri posto na 869,5 milijuna kuna. Kategorija koju Hanfa vodi kao "Ostali" pala je 1,1 posto na 923 milijuna kuna. Od pojedinačnih fondova najveći skok bilježi obveznički InterCapital Dollar Bond za 23,4 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close