Dionice banaka u 7 dana privukle 1,5 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 11. prosinac 2017. u 13:42
Foto: Thinkstock

Fondovi izloženi financijskom sektoru postali hit u SAD-u.

Zahvaljujući nadanju da će olabavljena regulacija i porezno rasterećenje učiniti američke banke još profitabilnijima, globalni su investitori samo u posljednjih desetak dana u investicijske fondove koji kupuju financijske dionice “ulili” 1,5 milijardi dolara. Podaci tvrtke EPFR pokazuju kako je priljev novca u tjednu do 6. prosinca podignuo ukupan iznos uložen u financijski sektor na 25 milijardi dolara, prenosi Financial Times.

Preusmjerivanje ulaganja

Inače, ovaj posljednji priljev označio je već četvrti uzastopni tjedan da ulagači preusmjeruju novac u taj sektor i povećavaju uloženi iznos. “Labavljenje regulatornog okvira sve je izglednije i to je povećalo vjerojatnost otkupa dionica banaka i većih dividendi”, pojašnjava ovaj trend za FT Matthew Bartolini, voditelj analize u State Street Global Advisors. Podsjetimo, kandidat predsjednika Donalda Trumpa za novog predsjednika američke središnje banke, Jay Powell, u svom je obraćanju pred senatskim odborom za financije najavio mogućnost reforme financijske regulacije.

No, Ben Mandel, analitičar JPMorgan Chase Asset Managementa upozorava kako Powell još nije preuzeo dužnost, pa očekivanja o labavijoj regulaciji ipak treba uzeti sa “zrnom soli”. Rastu pozitivnog sentimenta oko banaka pomogao je i napredak u odobravanju porezne reforme koji će korporativne poreze srezati s 35 na 20 posto.Matthew Bartolini ističe kako će banke biti među najvećim dobitnicima poreznog rasterećenja.

Pojačani interes

Naime, banke trenutno u prosjeku plaćaju porez po stopi višoj od 30 posto dok ostatak kompanija iz sastava indeksa S&P 500 plaća najviše 25 posto. Pojačani interes investitora za dionice banaka vidljiv je u izvedbi financijskog burzovnog mjerila. Od Dana zahvalnosti prije tri tjedna financijske su dionice ojačale šest posto dok je šire tržište ojačalo tek 1,3 posto. Fondovi izloženi financijskim dionicama popularniji su i od onih izloženih tehnološkim dionicama, u posljednjih godinu dana uvjerljivo najpopularnijeg sektora među ulagačima. Dionice tehnološkog sektora ove su godine skočile 36 posto nasuprot 19 posto rasta dionica financijskog sektora. Nakon što su krajem studenog svjedočili prvom tjednom odljevu, u tjednu do 6. prosinca zabilježen je umjereni priljev od 264 milijuna dolara. Spomenimo da se radi o tek četvrtini prosječnog tjednog priljeva u tu vrstu fondova tijekom ove godine.      

Komentirajte prvi

New Report

Close