‘Dioničari moraju spašavati banke, a ne ESM’

Autor: Tin Bašić , 22. travanj 2013. u 22:00
Wolfgang Schaeuble, ministar financija/EPA

Njemačko ministarstvo financija upozorilo je da je izuzetno važno ograničiti količinu novca za izravne dokapitalizacije banaka kako bi se omogućilo da se stabilizacijski fond fokusira na svoj temeljni zadatak.

Planovi članica europske monetarne unije da izravno dokapitaliziraju problematične banke moraju se pridržavati hijerarhije odgovornosti. Ta hijerarhija počinje s dioničarima banaka, poručilo je njemačko ministarstvo financija. U izvještaju za travanj ističu da u svakom pokušaju spašavanja neke banke mora prevladati "piramida odgovornosti".

Time bi, kažu, Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) mogao prosljeđivati kapital tamo gdje je i namijenjen – državama u velikim problemima s likvidnošću."S aspekta njemačke vlade, izuzetno je važno ograničiti količinu novca za izravne dokapitalizacije problematičnih banaka kako bi se omogućilo da se ESM fokusira na svoj temeljni zadatak", poručilo je to ministarstvo u ponedjeljak iz Berlina, prenosi Bloomberg. Upozoravaju da je isto tako ključno da se slijedi hijerarhija odgovornosti.

Što se tiče pravnih odnosa, ministar financija Wolfgang Schaeuble odbacio je pritisak svojih kolega iz eurozone koji smatraju da treba požuriti s donošenjem rezolucije o uspostavljanju jedinstvene bankarske unije. Čak štoviše, tražio je da se prekinu sve veze između propalih banaka i insolventnosti država jer će u suprotnome vjerojatno biti potrebno mijenjati sporazume Europske unije. No, koliko će Schaeuble odolijevati tim pritiscima, nije poznato s obzirom na to da su se i svjetski lideri uključili u tu problematiku. Krajem prošloga tjedna čelnici 20 najrazvijenijih zemalja (G20) pozvali su europske lidere da što prije završe sa uspostavljanjem jedinstvene bankarske unije. Ističu da je ta unija ključni projekt za oporavak 17 gospodarstava eurozone. Ističu da će ta unija eliminirati mnoge probleme koji u ovome trenutku blokiraju protok kredita koji su itekako potrebni za financiranje oporavka.

Usred velikih napora da se ipak uspostavi takva unija, iako ne po hitnom postupku, najveći prioritet Njemačke je, poručuju iz ministarstva financija, nastaviti s donošenjem sporazuma o restrukturiranju europskih banaka. U tom sporazumu njemačka će vlada inzistirati da se donese direktiva koja će uključivati takozvana pravila spašavanja za bankarske investitore.

Komentirajte prvi

New Report

Close