Dioničari najveće njemačke banke od novog šefa očekuju zaokret

Autor: Tomislav Pili , 10. travanj 2018. u 14:01
Foto: Reuters

Christian Sewing u banku je došao prije 25 godina, a do sada je vodio sektor poslovanja s građanima.

Deutsche Bank novoga je čelnika našla unutar kuće, čime su ranije špekulacije o dolasku bankara s Wall Streeta pale u vodu.

Kasno navečer u nedjelju najveća njemačka banka priopćila je kako kormilo preuzima 47-godišnji Christian Sewing. U Deutsche Bank došao je još kao mladić prije 25 godina, prošao je odjele poslovanja s građanima, računovodstva i revizije te upravljanja rizikom, a do sada je bio na funkciji jednog od direktora sektora poslovanja s građanima. Dio promatrača smatra kako je vrh DB-a time naznačio zaokret banke s primarnog poslovanja u investicijskom bankarstvu ka poslovanju s građanima.

Sewingovim zamjenicima imenovani su Garth Ritchie i Karl von Rohr.

"U svojih više od 25 godina Christian Sewing se dokazao kao snažan i discipliniran lider", izjavio je predsjednik banke Paul Achleitner. Po objavi vijesti cijena dionice DB-a skočila je u ponedjeljak 4,5 posto čime je malo ublažen ovogodišnji minus od gotovo 30 posto. Kako navode mediji, dio investitora je pozdravio imenovanje Sewinga čime je završeno razdoblje nesigurnosti oko pitanja tko će voditi vodeću banku u najvećem europskom gospodarstvu. Sewingovim imenovanjem u povijest odlazi Britanac John Cryan koji je banku vodio od 2015. godine.

Cryanov mandat trebao je potrajati do 2020. godine, ali su mu dioničari prestali vjerovati da može banku izranjavanu brojnim regulatornim kaznama teškima više milijardi dolara vratiti na staze profitabilnosti te modernizirati njezino poslovanje. Podsjetimo, Deutscje Bank je prošle godine objavila i treći uzastopni godišnji gubitak. Analitičar JP Morgana Kian Abouhossein za Reuters je kazao kako Sewingovo imenovanje nije promijenilo njegov stav prema dionici banke.

"Problem DB-a nije izvršni direktor, kako špekulira tisak, već različiti dionici s različitim interesima, s malo dokaza o predanosti organizacijskoj promjeni u interesu vlasnika, dioničara i vjerovnika", kaže Abouhossein. 

Komentirajte prvi

New Report

Close