Dionica Ine skočila za 10 posto

Autor: Poslovni.hr , 27. prosinac 2016. u 10:43
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Arbitraža je pokrenuta u studenom 2013., a MOL je kao vlasnik 49 posto dionica Ine tvrdio da Vlada nije ispunila obveze iz Glavnog ugovora o plinskom poslovanju i njegovih dodataka iz 2009.

Nakon objave kako će Hrvatska u svoje ruke vratiti Inu, o čemu je premijer govorio na Badnjak, danas, prvog dana trgovanja na Zagrebačkoj burzi od Badnjaka, dionica naftne kompanije skočila je za 9,37 posto.

Dario Čehić, član NO INA-e, smatra da to nije zbog najave Vlade o otkupu dionica.

"Jedan razlog je ocjena tržišta da će cijene nafte u jednom srednjoročnom razdoblju rasti, a INA je takva vrsta kompanije da rast cijene nafte pozitivno na nju utječe. Druga je stvar što su investitori prepoznali vrijednost započetih ulaganja u obnovu rafinerija, prvenstveno u pogon za obnovu teških ostataka u Rijeci", rekao je Čehić za N1.

Podsjetimo, hrvatski premijer Andrej Plenković, potpuno neočekivano, odlučio je na sam Badnjak dati izjavu za medije.

MOL je dobio arbitražni spor protiv Hrvatske u Genevi. Arbitraža je pokrenuta u studenom 2013., a MOL je kao vlasnik 49 posto dionica Ine tvrdio da Vlada nije ispunila obveze iz Glavnog ugovora o plinskom poslovanju i njegovih dodataka iz 2009.

"Vijest koju vam želimo priopćiti odnosi se na INA-u. Donijeli smo političku odluku o povratku INA-e u vlasništvo Hrvatske. To zna i mađarska strana", kazao je tada premijer.

Komentari (16)
Pogledajte sve

Pa red je da i ovaj dobar članak pohvalimo

http://www.tportal.hr/biznis/kompanije/458247/Zasto-je-dobro-da-mirovinci-ne-mogu-kupiti-Inu.html

pohvala i Kardumu na pojasnjenju o INA-i
obavezno pogledati prije trgovanja .

Red je da se pohvali, Večernji jedine ozbiljne novine s relevantnim novinarima

http://www.vecernji.hr/hrvatska/konzorcij-drzavnih-tvrtki-mogao-bi-preuzeti-inu-1138731

Tržišna vrijednost Ine u srijedu je dosegnula 32 milijarde kuna, ali na temelju tržišne cijene postignute na iznimno malom broju transakcija. Samo 336 dionica Ine od ukupno 10 milijuna dionica bilo je predmet trgovanja u srijedu pa je skok cijene nerelevantan.

Bravo Šunjerga!

vrijeme je za promjenu naslova

New Report

Close