Deutsche Bank vidi euro na 0,95 dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 08. listopad 2014. u 22:00
Euro je već oslabio 10 posto

Golema štednja uz monetarne poticaje izazvat će najveći odljev kapitala ikad.

Tečaj eura će se do 2017. godine ponovno spustiti ispod jednog dolara, pa bi se nakon više od deset godina njime moglo trgovati po 95 američkih centi, prognoziraju u najvećoj njemačkoj banci Deutsche bank.

Takva procjena drugog najvećeg trgovca valutama u svijetu najdrastičnija je od svih dosadašnjih prognoza iz redova značajnijih investicijskih banaka, od kojih većina već uglavnom očekuje da će euro slabiti. Izvješće njemačkog bankarskog diva, u kojem se tvrdi da će vrlo niski povrati od ulaganja i golemi trgovinski viškovi potaknuti snažan odljev kapitala iz Europe, sugerira da će euro deprecirati za dodatnih 25 posto."Očekujemo da će golemi viškovi na strani štednje u Europi, u kombinaciji s agresivnim labavljenjem monetarne politike u eurozoni, izazvati najveći odljev kapitala u povijesti financijskih tržišta", napisao je u ovotjednoj bilješci klijentima analitičar te banke George Saravelos.

Zajednička europska valuta već je oslabila 10 posto od svibnja, kada je tečaj dosegnuo gotovo 1,4 dolara – najvišu razinu u posljednje dvije i pol godine. Tako bi euro 2017. godine, prema prognozama, trebao vrijediti manje od dolara, što je posljednji put zabilježeno 2002. godine, na kraju početne krize povjerenja u projekt uvođenja jedinstvene europske valute. No, nastavak slabljenja eura u idućoj godini očekuju i Barclay'su gdje prognoziraju da će euro pasti ispod 1,1 dolara kroz godinu dana. U Goldman Sachsu vjeruju da će 2017. euro vrijediti jedan dolar. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Odgovor: njemačkim izvoznicima!!!!

ne kužim baš tvoju poantu, njemačka je jedini važni igrač u eurozoni koji koči pad eura. da nije bundesbanke i njemačke vlade euro bi već bio blizu pariteta s dolarom. očito njemački političari i bankari ne misle da je njemačkim izvoznicima u interesu slabi euro nego slabi euro žele oni koji ne izvoze jer su si umislili da će sa slabim eurom odjednom i oni postati izvoznici.


Odgovor: njemačkim izvoznicima!!!!

Njemci i jesu Europa, ovi ostali su samo prolazni slučajni sudionici..

Što znači oslabljeni Euro u odnosu do ostalih svjetskih valuta, a posebno što znači euro do dolara, jena, yuana , švicarskog franka, rubalja, est.??? Da li znači „izazvati najveći odljev kapitala u povijesti financijskih tržišta”, kako nam sugerira analitičar Deutsche banke, George Saravelos.
Nikad nisam čitao niti čitam tekstove kako bi htio pisac ili informator, pa tako niti ovaj put. Previše imam „utakmica u nogama“, a bogami i godina, pa se tako opredjeljujem čitati ovaj tekst kao poziv na ŠTICUNGU!!!
A što je ŠTICUNGA??? Miodrag Šajatović u Lideru iz 09.10.2014, piše kako je „anketa među mlađim članovima redakcije Lidera pokazala je da im je izraz ‘šticung’ sasvim nepoznat.“!!!!
Kako piše Poslovni dnevnik u svom Leksikonu :“ Šticung (engl. agio, njem. Stützung), na našem tržištu posebno razvijen način (prodaje) ustupanja deviza uz višu cijenu od službenog tečaja.
Šticung je iznos između postignute cijene deviza u prodaji i službenog tečaja. Izražava se u postocima na službenu cijenu deviza.“
Kome bi najviše odgovarala ŠTICUNGA kakovu smo vidjeli kod nas u 80 godinama prošlog stoljeća???? Odgovor: njemačkim izvoznicima!!!!

New Report

Close