Deutsche Bank polovicu kliringa preselila u Frankfurt

Autor: Ana Blašković , 31. srpanj 2018. u 15:28
Potez DB-a velik je dobitak i za njemačku burzu/REUTERS

Gdje će se provoditi kliring euro denominiranih kamatnih derivata, ključan je prijepor kod Brexita.

Deutsche banka preselila je polovinu svojih aktivnosti prijeboja i namire iz Londona u Frankfurt što je posljednji u nizu udaraca londonskom Cityju uoči Brexita u ožujku iduće godine. 

DB ne skriva ambicije
Prema pisanju Financial Timesa, najveći njemački kreditor koji je prije šest mjeseci isključivo kliring obavljao u Londonu, posljednjih mjeseci gotovo je izjednačio prijeboj i namire izvedenica denominiranih u euru u Frankfurtu s Londonom. O kojem se iznosu radi ne zna se pouzdano jer DB ne objavljuje volumene, no smatra se jednim od pet najvećih u poslovanju s kamatnim derivatima.

 

1 trilijun

eura dnevno procesuirao je LCH prije egzodusa u Frankfurt

Snažan je to vjetar u leđa Deutsche Boersi koja ne skriva ambiciju preoteti lukrativan posao londonskoj kliring kući LCH nakon što Britanija napusti EU. Upravo je kliring euro denominiranih kamatnih derivata jedan od ključnih prijepora regulatora, banaka i burzi kod Brexita. Dosad je neosporni lider u tom poslu bio londonski LCH, procesuirajući do 1 trilijun eura dealova dnevno. "Da se minimizira rizik za financijsku stabilnost, neophodno je da kliring euro derivata bude pod strogim nadzorom regulacije i supervizije potpuno u skladu s EU standardima", rekao je njemački ministar financija Olaf Scholz, kazavši da je Frankfurt prirodan izbor. 

Shema poticaja
Hubertus Väth, direktor iz Frankfurt Main Financea, rekao je da je prebacivanje kliringa u Frankfurt "na vrhu liste prioriteta od prvog dana nakon Brexita".

Iako je tek nekoliko stotina radnih mjesta direktno povezano s kliringom derivata, indirektni efekti su širi. U listopadu 2017. podružnica DB-a Eurex lansirala je shemu poticaja da potakne banke na prijelaz u Frankfurt što je dosad potpisalo 29 banka.

Komentirajte prvi

New Report

Close