Deutsche Bank na najnižoj cijeni od 1992. zbog Merkel

Autor: Tomislav Pili , 27. rujan 2016. u 14:04
Iz banke su poručili kako problem s američkim vlastima rješavaju samostalno/REUTERS

Dionice DB-a pale su sedam posto nakon napisa da vlada ne namjerava spašavati kapitalno uzdrmanu banku.

Dionice najveće njemačke banke Deutsche Bank potonule su u ponedjeljak na najnižu razinu u 24 godine nakon medijskih napisa kako vlada nije sklona spašavanju te kapitalno uzdrmane banke. Pad cijena bančinih dionica za gotovo sedam posto izazvao je još jedan val rasprodaje dionica i drugih europskih banaka povukavši bankovni Euro Stoxx indeks gotovo dva posto u minus.

Od ostalih banaka, najviše  su stradale dionice Santandera i Barclaysa, za oko tri posto. Cijena dionice Deutsche Bank spustila se na 10,83 eura po objavi teksta u tjedniku Focus u petak u kojem je stajalo da je kancelarka Angela Merkel kategorički odbila mogućnost da vlada pomogne banci u sporu s američkim vlastima. Podsjetimo, nedavno je ministarstvo pravosuđa SAD-a predložilo da Deutsche Bank plati 14 milijardi dolara kazne u sklopu istrage o prodaji vrijednosnica povezanih s toksičnim hipotekarnim kreditima prije financijske krize 2008. godine. Prema tvrdnjama upućenih, ali neimenovanih izvora Focusa, kancelarka je to pitanje jasno raspravila s izvršnim direktorom banke Johnom Cryanom.

Direktor komunikacija Deutsche Bank Jörg Eigendorf poručio je u ponedjeljak medijima kako John Cryan ni u jednom trenutku od kancelarke nije zatražio vladinu intervenciju. Glasnogovornik banke je dodao i kako Deutsche Bank problem s američkim vlastima pokušava riješiti samostalno. "Pitanje povećanja kapitala trenutno nije u našoj agendi jer udovoljavamo svim regulatornim zahtjevima", izjavio je Eigendorf, a prenosi Financial Times. Iako je to točno, potencijalnih 14 milijardi dolara udarac je koji bi Deutsche Bank teško podnijela s obzirom da je kazna nešto manja od tržišne kapitalizacije od 18 milijardi eura.

Samo tijekom ove godine banci je na burzi prepolovljena vrijednost. Prema izračunu analitičara, isplata 14 milijardi eura snizila bi adekvatnost kapitala tik iznad regulatornog zahtjeva od 10 posto. Međutim, analitičari ne vjeruju da će Berlin ostaviti banku na cjedilu. "Deutsche Bank i dalje je velika institucija. Neovisno o tome što je rekla kancelarka Merkel, mišljenje je tržišta da će vlada čvrsto stajati uz banku, kako zbog nacionalnih razloga tako i zbog činjenice da bi ozbiljni problemi za Deutsche Bank izazvali ozbiljan problem i za cijeli sustav", kaže Chris Wheeler, analitičar Atlantic Equitiesa. Za to vrijeme investitori se sve više klade u pad cijene dionica. Trenutno je za kratku prodaju posuđeno 3,07 posto dionica Deutsche Bank.

Komentirajte prvi

New Report

Close