Deutsche Bank i 2017. zaključio u minusu od 512 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 05. veljača 2018. u 07:44
U banci su se nadali da će 2017. godine zabilježiti pozitivan poslovni rezultat nakon više godina gubitaka/Reuters

Samo zbog troška vezanog uz američku poreznu reformu banka bila prisiljena upisati gubitak, tvrdi izvršni direktor.

Treća ipak nije bila sreća za najveću njemačku banku Deutsche Bank koja je nakon minusa u 2015. i 2016. gubitak u poslovanju objavila i za 2017. godinu.

Prošle je godine banka sa sjedištem u Frankfurtu prema priopćenju poslovala s neto gubitkom od 512 milijuna eura. U godini ranije zabilježili su neto gubitak od 1,4 milijarde eura. Prihodi su im pali 12 posto, na 26,4 milijarde eura. U stavci dobiti prije oporezivanja banka je zabilježila pozitivan rezultat, od gotovo 1,3 milijarde eura. U prethodnoj godini bilježili su gubitak prije oporezivanja od 810 milijuna eura.

"Samo zbog troška vezanog za američku poreznu reformu na kraju godine bili smo prisiljeni ubilježiti godišnji gubitak nakon oporezivanja", naglasio je u priopćenju izvršni direktor John Cryan.  Za banku je posebno težak bio kraj godine. U četvrtom tromjesečju prihodi se use stropoštali 19 posto na 5,7 milijardi eura dok se gubitak s 1,9 milijardi eura u istom lanjskom razdoblju produbio na 2,2 milijarde eura. Prihodi najlukrativnijeg odjela trgovanja obveznicama pali su za trećinu zbog manje aktivnosti ulagača.

"Smatramo da smo čvrsto krenuli putem generiranja rasta i viših prinosa uz nastavljenu disciplinu po pitanju troškova i rizika", dodao je Cryan.

U banci su se nadali da će 2017. godine zabilježiti pozitivan poslovni rezultat nakon više godina gubitaka povezanih s temeljitim procesom restrukturiranja i nizom pravnih sporova. Planove je pomrsio SAD, snizivši stopu poreza na dobit, što je kratkoročno nepovoljno utjecalo na Deutsche Bank budući da se s poreznom stopom smanjila i porezna olakšica vezana s financijskim teškoćama. Početkom siječnja u banci su prognozirali da će porezna reforma na dulji rok pozitivno utjecati na rezultate budući da će prosječna porezna stopa u njihovom globalnom poslovanju ove godine kliznuti na 30 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close