DCI na Šoltu ulaže 35 milijuna eura

Autor: Romana Dugandžija , 08. veljača 2007. u 06:30

Britanski investicijski fond u uvali Livka gradit će ljetovalište s hotelima, marinu sa 160 vezova i ostale sadržaje

Dolphin Capital Investors Limited (DCI), privatna investicijska kompanija koja ulaže u nekretnine, investirat će 35 milijuna eura u Hrvatsku. Riječ je o gradnji rezidencijalnog ljetovališta u uvali Livka na Šolti. To je prva investicija ove kompanije u Hrvatskoj, koja ima namjeru izgraditi i urediti ekskluzivno ljetovalište na dalmatinskoj obali u čijem će sastavu biti luksuzni hoteli, marina sa 160 vezova te ostali prateći rekreativni, sportski i šoping sadržaji. Površina smještajnih objekata iznosit će 80.000 četvornih metara, a hotel će imati 80 luksuzno uređenih soba.

Gradnja 2008.
Ukupan iznos od 35 milijuna eura DCI će iskoristiti za kupnju 90 posto dionica odmarališta te financiranje inicijalnih razvojnih troškova, a 10 posto dionica posjedovat će Virtus Investments BV, investitor u visokokvalitetna ljetovališta. Parcela na kojoj će se graditi odmaralište nalazi se svega 15 kilometara od aerodroma u Splitu, a veliki dio parcele tek je nedavno dobio relevantne urbanističke planove. “Ljetovalište Livka je prva investicija DCI-a u Hrvatskoj, čiji je potencijal velikim djelom još neotkriven. Mi želimo zauzeti vodeću poziciju na dalmatinskoj obali”, izjavio je Miltos Kambourides koji upravlja tvrtkom DCI. Zoning za prvu fazu razvoja koji uključuje marinu, hotel, vile i klubove već je proveden, a planovi za preostali rezidencijalni dio bit će doneeeni tijekom godine. Kako se očekuje, sve finalne dozvole projekt će dobiti u sljedećih 18 mjeseci, a prema najavama s gradnjom bi se trebalo započeti u drugoj polovici 2008. godine. DCI je u pregovorima s vodećim hotelskim operatorima i dizajnerima za razvoj i upravljanje turističkim objektima. Tvrtka je uključena u još sedam drugih projekata koji će njihovim dioničarima donijeti veliku zaradu s obzirom na to da kompanija ulaže u niskorizične projekte u kojima sudjeluje od najranije faze razvoja, a najviše ulaže u projekte u Grčkoj, Cipru i Turskoj. Inače, Dolphin Capital Partners je nezavisna investicijska kompanija koju su osnovali Miltos Kambourides i Pierre Charalambides nakon što su napustili Soros Real Estate. Kompanija najviše ulaže u projekte na jugoistoku Europe, a uglavnom sudjeluje u ranoj fazi razvoja projekta. Aktivna prisutnost DCP-a na lokalnim tržištima i stalni kontakti omogućuju kompaniji stalan dotok informacija i prilike do kojih se obično dolazi privatnim pregovorima, a ne natječajima. Tako se i za zemljište u uvali Livka površine 100.000 četvornih metar vodila bitka dvaju jakih “igrača”.

Bijedić junior
Ujesen protekle godine spominjale su se dvije zainteresirane strane: Ivan Kapetanović, splitsko-slovenski investitor poznat po projektu “Kraljevstvo maslina” kod Sutivana na Braču, te Milenko Bijedić, sin bivšeg jugoslavenskog premijera sedamdesetih godina Džemala Bijedića. Bijedić i Kapetanović otkupili su oko 90 posto zemljišta na kojem je predviđena jedna od najatraktvinijh turističkih zona na Jadranu, no s obzirom na raspored parcela, našli su se u pat-poziciji. Nijedna strana nije mogla realizirati svoj projekt bez pristanka druge. Zanimljivo je da je Bijedić kupovao zemljišta putem tvrtke Azurna uvala koju je osnovao zajedno s talijansko-švicarskim investitorom Emanuelom di Gresyem osnivačem Virtus holdinga koji će u partnerstvu s DCI-em imati 10-postotni udjel u projektu u uvali Livka.

Tržišna kapitalizacija 663,5 milijuna eura

Dolphin Capital Investors Limited nedavno je dogovorio 30 milijuna eura vrijedan projekt “Seascape Hills” u Grčkoj. To je već šesta investicija britanskih investitora u Grčkoj koja bi trebala postati eksluzivno naselje vila s luksuznim hotelom Aman s 40 soba te 40 vila Aman i popratnim sadržajima. Naselje će biti svega desetak minuta vožnje udaljeno od Kilada Hills Golf Resorta, koje je najvjerojatnije prvo odmaralište za golf u Grčkoj koje osim igrališta za golf uključuje i rezidencijalne objekte. Trenutna tržišna kapitalizacija kompanije izlistane na AIM tržištu Londonske burze iznosi 663,5 milijuna eura, uskoro planira dodatne investicije od 200 milijuna eura, a trenutno raspolaže imovinom vrijednom 55,6 milijuna eura.

Komentari (1)
Pogledajte sve

gradnja 2008, a sad 2015 i ništa

New Report

Close