‘Danas kruh skuplji za gotovinu nego karticu’

Autor: Bernard Ivezić , 16. veljača 2016. u 22:00
Direktor Vise Hrvatska Davor Kršul i regionalni direktor Vise Catalin Cretu/Patrik Macek/PIXSELL

Direktor Vise za Hrvatsku pohvalio se bržim rastom broja korisnika i bržim rastom prometa od tržišta.

Visa se pripremila za veliku utrku na nove korisnike među malim i srednjim poduzetnicima u Hrvatskoj. Kiosci koji prodaju novine, pekarnice i kafići nisu dosad primali kartice zbog visokih naknada.

Europska komisija u prosincu je ograničila međubankarske naknade na najviše 0,2% po transakciji za debitne i 0,3% za kreditne kartice, izazvavši veliki pad kartičnih troškova za trgovce. Davor Kršul, direktor Vise za Hrvatsku, kaže da je rezultat toga da je trgovcima postalo skuplje primati i obrađivati gotovinu nego naplatiti svoje proizvode i usluge karticama. "Kioscima i pekarnicama sada je isplativije primati kartice nego gotovinu i to je velika prilika za rast", ističe Kršul.

Već je lani Visi u Hrvatskoj promet skočio 22 posto, na 6,02 milijarde eura. Iznos je to koji su građani potrošili plaćajući karticama pod Visinim brendom. Kršul ističe da je time iznimno zadovoljan jer je tržište ukupno raslo 3,5 posto. Dodaje da je broj izdanih Visa kartica porastao 12 posto, a ukupno je 1,1 posto kartica više. "U Hrvatskoj slijedimo strateške odrednice i ubrzavamo rast i prihvaćanje kartica u suradnji s lokalnim bankama", kaže Kršul. Navodi da imaju devet banaka principala i još njih 16 koje su preko njih neizravni članovi Visa Europe.

Zbog toga će i u Hrvatsku doći dio od 779 milijuna eura dobiti koje je lani zabilježila Visa Europe. Što će biti s ovogodišnjom dobiti, još se točno ne zna jer traje proces gdje američka Visa Inc. preuzima europsku organizaciju Visa Europe. Kršul kaže da u Hrvatskoj, gdje se 70% transakcija obavlja gotovinom, imaju veliki prostor za rast. "I to u e-trgovini, koja je lani rasla 61%, pokrivenosti beskontaktnih POS-ova, koja je na 20 posto, te kroz rast plaćanja izravno kod trgovaca na POS-ovima, gdje smo lani zabilježili rast od 31 posto", zaključuje Kršul.

Komentirajte prvi

New Report

Close