Croatia osiguranju u Srbiji prijete zabranom izdavanja zelene karte

Autor: Božica Babić , 14. listopad 2013. u 22:00
Nedavno kažnjavanje Generali osiguranja u Hrvatskoj podiglo je ljestvicu/FOTOLIA

Milenijumu navodno “pakira” bivši suvlasnik i direktor Veljko Knežević, kojemu se Uprava CO prije tri mjeseca zahvalila na suradnji.

Milenijum osiguranje, tvrtka iz portfelja Croatia osiguranja s beogradskom adresom, dobilo je prošloga tjedna pisanu opomenu mjerodavnog, lokalnog Udruženja osiguravača Srbije (UOS) u kojoj se društvo proziva zbog kršenja zakona.

Uprava Milenijuma koju odnedavno vodi Aleksandar Marić u tom se dokumentu oštro upozorava na to da će UOS, ako u roku tri tjedna (do 29. listopada) poslovanje ne vrati u zakonske okvire i standarde, društvu oduzeti pravo na izdavanje zelene karte, a razmotrit će uvođenje i nekih drugih sankcija.

Nezakonite provizije
U dokumentu koji potpisuje predsjednik Upravnog odbora UOS-a Duško Jovanović (Poslovni dnevnik raspolaže preslikom) Milenijumu se na teret stavlja da "posljednjih nekoliko mjeseci provodi krajnje neprimjerenu i nezakonitu praksu isplate iznimno visokih novčanih iznosa na ime provizije za prodaju polica obveznog osiguranja od autoodgovornosti u gotovom novcu. Informacije kojima raspolaže Upravni odbor Udruženja govore o iznosima većim od 30 posto od cijene police". Takvo postupanje Milenijuma, navodi se dalje, "uzrokovalo je velike probleme i disbalans na tržištu, ne samo u smislu otežavanja poslovanja ostalim sudionicima na tržištu već i u smislu uvođenja nezakonite i duboko štetne prakse u ovom inače osjetljivom i najbitnijem segmentu osiguranja".

Upravi Milenijuma UOS stavlja na znanje kako će o svojim zaključcima izvijestiti ne samo sve mjerodavne adrese u Srbiji nego i sve institucije u Hrvatskoj nadležne za nadzor sektora osiguranja. U Croatia osiguranju pak tvrde kako sve njihove članice "posluju sukladno zakonskim okvirima i pravilima struke". Potvrđuju da su primili dopis Udruženja osiguravača Srbije i potom dodaju kako su "u skladu s pravilima korporativnog upravljanja Grupe i pozitivnim zakonskim propisima poduzeli sve mjere s ciljem utvrđivanja činjeničnoga stanja". Nakon što se provedenim internim nadzorom utvrde sve činjenice, poduzet će se adekvatne mjere, sukladno zakonskim okvirima, pravilima struke, internim aktima i etičkom kodeksu, najavljuju iz Croatia osiguranja.

Tko "pakira"
U Srbiji police autoodgovornosti prodaje 12 društava, među kojima Milenijum drži oko dva posto tržišnog udjela. U prvih šest mjeseci ove godine Milenijum je ugovorio 62.657 polica uz premiju od 4,8 milijuna eura, dok je ukupno tržište autoosiguranja kroz 1,09 milijuna autopolica ostvarilo 81 milijun eura premije.  

Je li možda nedavno kažnjavanje Generali osiguranja, od Upravnog odbora Hrvatskog ureda za osiguranje, uskraćivanjem također prava na izdavanje zelene karte bilo uvertira za podizanje ljestvice strogoće u nadzoru poslovanja industrije osiguranja i na susjednim tržištima u regiji? Na prvu loptu čini se tako, no kuloari bruje i drugim tonovima. Tako se čuje da Milenijumu navodno "pakira" bivši suvlasnik i direktor Veljko Knežević, kojemu se nova Uprava Croatije prije tri mjeseca zahvalila na suradnji i za novog direktora postavila Aleksandra Marića.

Komentirajte prvi

New Report

Close