Croatia osiguranje kupuje slovensko društvo Adriatic Slovenica

Autor: Božica Babić , 01. travanj 2008. u 06:30

Slovenica je sljednica tvrtke koja je u bivšoj Jugoslaviji bila u sastavu Croatije osiguranja i pokrivala je Sloveniju

Croatia osiguranje ofenzivno kreće u osvajanje regije, pripreme za kupnju tri društva (Slovenija, Makedonija, Albanija) daleko su odmaknule, a istovremeno se privode kraju i aktivnosti na registraciji tri tvrtke kćeri u Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji, najavila je u ponedjeljak Uprava tržišnog lidera hrvatske industrije osiguranja izvješćujući o poslovanju grupe CO za 2007. godinu. Iako, uz iznimku albanskog Insiga, nisu bili pripravni otkriti tko su ostala dva društva, Poslovni dnevnik ipak doznaje da je na slovenskom tržištu riječ o društvu Adriatic Slovenica s kojim je Croatia “povijesno” povezana. Slovenica je sljednica tvrtke koja je u bivšoj Jugoslaviji bila u sastavu Croatije osiguranja i pokrivala je Sloveniju, kao što je 1967. Triglav počeo aktivnost na hrvatskom tržištu.

Slovenica traži kupca
Društvo je prodano, dok je CO vodio Suad Rizvanbegović i navodno je opet u potrazi za kupcem. Međutim, CO nije usamljen u namjeri da obavi (ne)moguću misiju na slovenskom tržištu, rival je slovenska Sava RE, a novog vlasnika odlučit će ponuđeni iznos eura. Slovenica u devet poslovnica ima 157 prodajnih mjesta, no najveća prednost je licencija za ponudu usluga osiguranja na tržištu EU. Albanski Insig, koji CO želi u svom portfelju, u vlasništvu je države i tek treba biti raspisan natječaj za prodaju društva. To se, u optimističnoj varijanti, može očekivati tek na jesen. Iz najave Uprave CO da u Makedoniji pregovaraju s jednim od ključnih igrača na lokalnom tržištu moguće je iščitati da je riječ o društvu Kjubi Makedonija, koje drži oko 25 posto tržišta, ili Tabak, s tržišnim udjelom od 15-ak posto. Ukupna premija makedonskog tržišta manja je od 100 milijuna eura. Od tri novoregistrirana društva u bližem susjedstvu dva će se baviti životnim osiguranjima, i to na tržištima Srbije i Crne Gore, dok će u Makedoniji nuditi neživotna osiguranja jer je CO ondje (kroz Vardar Croatiju) već prisutan s ponudom polica života. Sva ta društva nosit će ime matične kuće, Croatia, dok će beogradski Milenijum zadržati naziv i nastaviti s prodajom neživotnih osiguranja.

Teška zadaća u Makedoniji
Croatia osiguranje u Makedoniji ove godine očekuje teška zadaća, razvrgnuće ‘braka’ sa slovenskim Triglavom u društvu Vardar Croatia, gdje CO drži 70, a Triglav ostatak udjela stečenog preuzimanjem Vardar osiguranja. Triglav je navodno u Zagreb već dostavio financijsku ponudu svoga izlaska, no ona je navodno besramno skupa i neprihvatljiva. Ukupna premija života u Makedoniji je 2006. iznosila skromnih 1,8 milijuna eura, a police su prodavala samo dva društva. Grupa CO 2007. je zaključila s ukupnim prihodom od 4,2 milijarde kuna što je 7 posto više od rezultata iz 2006. godine. Neto dobit bila je 126 milijuna kuna, a u odnosu na dobit iz 2006. rasla je 10,3 posto. Premija na razini grupe CO dosegnula je 3,4 milijarde kuna ili 5,6 posto više nego 2006. Na lepezu neživotnih osiguranja odnosi se 3 milijarde kuna (rast 4,5 posto), dok je na životnim osiguranjima prihod bio 369 milijuna kuna i bio veći za 16 posto nego u 2006. Članica Uprave Ljerka Šeparović izvijestila je da su likvidirane štete uzele 1,9 milijardi kuna premije što je rast od tri posto. Isplata po štetama iz 2006. bila je 469 milijuna kuna, ostatak se odnosio za odštete po prijavama u 2007. godini. Podatak da obrada šteta dosiže 84,2 posto najbolja je reklama Croatiji, ustvrdila je Šeparović.

Tržišni udio Adriatic Slovenice 14,2 posto

Adriatic Slovenica 2007. godinu zaključila je s premijom u iznosu 251,2 milijuna eura što je, među ukupnom konkurencijom koju predstavlja još 13 osiguratelja, društvu donijelo tržišni udjel od 14,2 posto i osiguralo drugu poziciju na ljestvici složenoj po ukupnoj premiji. Primarna su neživotna osiguranja, na kojima je prošle godine ugovorena premija od 233,8 milijuna eura, a tržišni udjel u tom segmentu dosegnuo je 18,2 posto što je također bilo dostatno za vicelidersku poziciju. Na prodaji polica životnih osiguranja premija je iznosila tek 17,4 milijuna eura, s tržišnim udjelom 3,6 posto, što je donijelo sedmo mjesto među 10 društava koja nude životna osiguranja u Sloveniji.




Komentari (1)
Pogledajte sve

Interesantno …

AdriaticSlovenica u vlastnistvu je KD Group a njezin sef danas je izjavio, da jako zacudjen ovom informacijo, i da sa CO nije pregovarao oko prodaje ovog osiguravatelja. Nisam siguran da ce ta pordaja proci, posto su u konkurenciji (ako KD odluci prodat) Zavarovalnica Maribor i Sava Re a Triiglav se ne smije prijaviti za kupnju jer ce u slucaju da kupi AS imati monopol na trzistu slo.

New Report

Close