Croatia osiguranje i dalje lider, no Generali ga sustiže

Autor: Božica Babić , 26. lipanj 2013. u 22:01
Sve se manje osigurava, sve su tanji ugovori, ali je procedura sve transparentnija

Veliki pad bilježe i specijalizirani zdravstveni osiguravatelji, dok je u porastu Royal s dokupom mirovine.

Croatia osiguranje s obveznicima javne nabave u 2012. ugovorilo je police osiguranja u vrijednosti 53,9 milijuna kuna. Time je, pokazuje analiza tvrtke Briefing e-servisi, CO zadržalo prvu poziciju iako su ugovori vrijedili čak 44 posto manje nego 2011. što je otopilo i tržišni udjel, smanjen je sa 75 na 64 posto.

Od 2010., kada su državne, regionalne i lokalne institucije putem javne nabave na ugovore o osiguranjima potrošile 180 milijuna kuna, bilježi se konstantni pad.

Tako je, po Briefingu, u 2011. vrijednost pala na 128 milijuna kuna, a prošle godine urušila se na 84 milijuna. Pad vrijednosti, ističu, nije ublažio ni nastavak pozitivnog trenda sve veće transparentnosti javne nabave osiguranja koja je lani dosegnula 80 posto, koliki je udjel objavljenih rezultata u ukupno objavljenim pozivima na nadmetanje.

Iako je CO ostao lider, istodobno je postao i najveći gubitnik budući je još 2010. zaključio ugovore u vrijednosti 134 milijuna kuna. Drugi je Generali kojega proteklih godina nije bilo u vrhu liste, a potpisani ugovori ukupno su vrijedili 7,4 milijuna kuna što je, stoji u analizi, desetak puta više nego godinu dana prije.

Redoslijed nastavlja Euroherc, to je društvo u 2012. sklopilo ugovore u vrijednosti šest milijuna kuna, što je također visoki skok od 33 posto naspram učinka iz 2011.

Triglav je četvrti u nizu, ugovorio je polica u vrijednosti 4,5 milijuna kuna, no kako nema podataka za to društvo za 2011. nema ni ocjene njegove (ne)uspješnosti. Allianz je u 2011. bio treći, lani je pao na šesto mjesto, stoji u analizi bez konkretnih iznosa ugovora.

Veliki pad bilježe i specijalizirani zdravstveni osiguravatelji, dok je u porastu Royal međugeneracijska solidarnost, specijaliziran za dokup mirovine. Najveći naručitelj po vrijednosti u 2012. je grad Pula, sa ugovorima teškim 17,9 milijuna kuna, ispred Istarske županije s 12,1 milijunom i Hrvatske pošte s nešto ispod 10 milijuna kuna.

Među prvih sedam, uz tri prijevoznika (Jadrolinija, Autotrolej i Gradski prijevoz putnika), uvrstio se i HRT, koji je nabavio osiguranja u vrijednosti od 3,5 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close