‘Crni petak’ za tursku liru, u opasnosti i velike europske banke

Autor: Tomislav Pili , 13. kolovoz 2018. u 07:49
Rasprodaju ubrzalo novo zahlađenje odnosa sa SAD-om/REUTERS

Tečaj srezan za 14% na rekordno niskih 6 lira.

Slom vrijednosti turske lire u petak je odaslao udarni val širom globalnih financijskih tržišta nakon napisa da je Europska središnja banka (ECB) zabrinuta izloženošću tri velike europske banke turskom tržištu.

"Crni petak" liri je donio potonuće od čak 14 posto iznad šest lira za dolar, na novu najnižu razinu ikada nakon što je višemjesečna zabrinutost upletanjem predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana eskalirala pogoršanjem odnosa između Turske i SAD-a zbog spora oko američkog pastora Andrewa Brunsona zatočenog u Turskoj već dvije godine. Američki predsjednik Donald Trump u petak je odlučio dodatno zahladiti tursko-američke odnosa udvostručenjem carina na čelik i aluminij.

Ulje na vatru rasprodaji turske valute koja je samo ove godine izgubila nevjerojatnih 40 posto vrijednosti dolila je i zabrinutost da visokozadužene turske kompanije zbog toga neće imati prostora za otplatu dugova te im slijedi bankrot.

 

40 posto

izgubila je na vrijednosti prema dolaru turska valuta tijekom ove godine

Međutim, sve bezvrednija domaća valuta uopće ne zabrinjava predsjednika Erdogana koji je sunarodnjacima u petak poručio da ne brinu zbog deprecijacije. Štoviše, pozvao je sve koji "u čarapi" drže devize ili zlato da ih promijene u lire. Erdoganov optimizam nisu dijelili investitori, kako na turskoj burzi, tako i na europskima.

Indeks Istanbulske burze BIST 100 oko 16.30 sati bio je u minusu više od četiri posto. Europske ulagače najviše je zabrinjavala izloženost španjolske BBVA banke, talijanskog UniCredita i francuske BNP Paribas. Banke su odbile komentirati napise Financial Timesa da je ECB zabrinut zbog njihove izloženosti turskim korporativnim klijentima. Bez komentara bio je i ECB.  

Komentirajte prvi

New Report

Close