CrediFlex će omogućiti kreditiranje u samo deset minuta

Autor: Romana Dugandžija , 12. rujan 2007. u 06:30

Tvrtka kći Societe Generalea potpisuje ugovor s prodajnim mjestima na kojima se odobrava kredit

Jučer je predstavljena nova institucija za financiranje potrošača CrediFlex koja se odnedavno pojavila na hrvatskom tržištu. CrediFlex je zajedničko ulaganje Societe Generale Consumer Financea koji sudjeluje sa 51 posto i Splitske banke čiji je udjel 49 posto. Specifičnost ovoga modela financiranja je njegova usmjerenost na kreditiranje fizičkih osoba, te brži i lakši put do zajma, kao i duži rok otplate i fleksibilnost. Koncem kolovoza CrediFlex je započeo s operacijama u Hrvatskoj, točnije s radom je započelo pet testnih trgovina. Naime, model je takav da CrediFlex potpisuje ugovor s prodajnim mjestima, na kojima kupcu u roku od desetak minuta može biti odobren kredit.

Maksimalno 15 posto
Prodavač je internetskom vezom spojen s CrediFlexom te nakon provjere osnovnih podataka kupca, ako mu je zajam odobren, kupac potpisuje ugovor o zajmu i time je sva procedura završena. Maksimalan iznos kredita je 120.000 kuna na rok otplate do 10 godina. Visina kamate ovisit će o vrsti robe koja se kupuje, trajanju i iznosu zajma. Za zajmove s rokom otplate od 3 do 5 godina kamatna stopa će biti 8 do 12 posto. Za kredite iznad 5 godina kamata će rasti, a maksimalna je stopa od 15 posto. Do konca rujna planiraju potpisati ugovor s dvadesetak trgovina, a do kraja godine imat će ugovore sa 100 prodajnih mjesta. Sredinom listopada CrediFlexa planira krenuti sa zajmovima za kupnju automobila, a u siječnju sljedeće godine s direktnim gotovinskim kreditima. Da bi fizičkoj osobi bio odobren potrošački ili gotovinski kredit, ne mora imati status klijenta. Ovisno o visini zajma za odobrenje je potrebna samo osobna iskaznica ili isplatna lista. Kad su u pitanju gotovinski krediti za iznos do 3000 kuna, potrebna je samo osobna iskaznica. Do 40.000 kuna uz osobnu potrebna je i isplatna lista, a za iznos veći od 40.000 kuna potreban je jamac, dok će u kasnijoj fazi umjesto jamca biti dovoljna polica osiguranja. CrediFlex Hrvatska podružnica SG Consumer Financea je univerzalna tvrtka za financiranje potrošača s mogućnošću financiranja svih potreba potrošača. Tvrtka ima 22 zaposlenika, a tim je stvoren od priznatih stručnjaka iz područja marketinga, financija, operativnih poslova i naplate. CrediFlex je fokusiran na zajmove fizičkim osobama, cilja na niži profil klijenata, zahtijeva nižu razinu lojalnosti, kraći životni ciklus te manji asortiman proizvoda. Specifičan know-how uključuje motivaciju partnera trgovaca, preuzimanje rizika korisnika koji nisu klijenti, brzo donošenje odluka, a procesuiranje i odobrenje financiranja odvija se na prodajnim mjestima. Za strogu kontrolu rizika i provjeru zadužena je banka Societe Generale. U svojoj ponudi CrediFlex ima financiranje prodaje, direktno financiranje te usluge za financijske institucije i ključne partnere.

Već 30 zajmova
Financiranje prodaje obuhvaća financiranje automobila što je aktivnost koju preuzimaju od Splitske banke, financiranje brodova, te POS (point of sales) – način da partneri povećaju svoju prodaju, a odnosi se na opremu za kućanstva, poboljšanje stanovanja, usluge i odmor. Strategija CrediFlexa je praćenje potrošačkih potreba hrvatskog tržišta, te brza implementacija svih bitnih proizvoda na tržište, od jednostavnih i lako dostupnih do onih sofisticiranijih. U prva dva tjedna testne faze poslovanja u trgovini Conicom izdano je oko 30 zajmova. U CrediFlexu smatraju da je to jako dobar rezultat i očekuju velik interes potrošača. Uz Conicom, u testnoj fazi sudjeluju trgovine Europatrade, Phoenix Capitis, Makar promet i Fadalti.

Societe Generale ima 22,5 milijuna klijenata

Grupa Societe Generale u 777 država ima 22,5 milijuna klijenata. U 2006. godini imala je 120.000 zaposlenika, dok je neto prihod bio 5,2 milijarde eura što je 18,6 posto više u odnosu na 2005. godinu. Societe Generale Consumer Finance posluje u 23 države uključujući i Hrvatsku. CrediFlex Hrvatska planira u sljedećih pet godina otvoriti 80 do 100 novih radnih mjesta, a ima podršku i stručnost SG Financeova poslovnog međunarodnog tima.




Komentirajte prvi

New Report

Close