Cijeni nafte prijeti najveći mjesečni pad od 2012. godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. listopad 2014. u 15:06
Foto: Thinkstock

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 90 centi u odnosu na jučerašnje zatvaranje.

Cijena barela sirove nafte oštro je danas pala na londonskom tržištu, zaronivši prema 85 dolara, zbog jačanja američki valute i stabilne ponude nafte, pa bi cijena 'crnog zlata' mogla zabilježiti najveći mjesečni pad od 2012. godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 90 centi u odnosu na jučerašnje zatvaranje, na 85,54 dolara, a u jednom je trenutku skliznula na samo 85,11 dolara. Do sada je u listopadu već izgubila 10 posto, što je njezin najveći mjesečni pad od svibnja 2012. godine.

Na američkom se tržištu barelom trguje po 70 centi nižoj cijeni, oko 80,40 dolara, a od početka listopada cijena nafte pala je 11 posto, što je također njezin najveći mjesečni gubitak od svibnja 2012.

Američki dolar porastao je u četvrtak na najvišu razinu u posljednja tri tjedna, nakon podataka o rastu američkog gospodarstva u trećem tromjesečju za 3,5 posto, više od 3 posto koliko su očekivali analitičari. Jaki dolar čini robu poput nafte, koja je izražena u toj novčanici, skupljom za vlasnike drugih valuta, a time prigušuje i potražnju.

"Tržište se pita koliko nisko mora pasti cijena prije nego li se smanji razina proizvodnje", kaže Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a.

Druga gospodarstva, osim američkog, pokazuju znakove usporavanja rasta, što ukazuje i na usporavanje potražnje za naftom.

Bank of Japan iznenadila je u petak globalna financijska tržišta dodatnim popuštanjem moneratne politike, što je povećalo zabrinutost u vezi gospodarske situacije tog naftnog uvoznika. Kineski je industrijski sektor, pak, stabilan, ali suočen s relativno jakim pritiskom na usporavanje rasta.

Za razliku od usporavanja potražnje, globalna opskrba je povećana, a Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije dala nikakve naznake da će smanjiti razinu ciljane proizvodnje na svom sastanku 27. studenoga. Glavni tajnik OPEC-a Abdullah al-Badri u srijedu je izjavio da ta organizacija vjerojatno ništa neće mijenjati u 2015. godini i da ga ne zabrinjava pad cijena.

"OPEC-ovo smanjenje proizvodnje samo bi dovelo do vrlo snažnog rasta ponude američke nafte proizvedene iz škriljca", smatra Schieldrop.

OPEC je razinu proizvodnje vjerojatno u listopadu na mjesečnoj razini povećao za 130.000 barela dnevno, zahvaljujući porastu libijske proizvodnje. I Irak je, također član OPEC-a, povećao proizvodnju u listopadu, unatoč političkim nestabilnostima i sukobima.

Oman, koji nije član te organizacije, smanjit će, pak, u prosincu svoju službenu prodajnu cijenu barela sirove nafte za više od 10 dolara, objavio je danas Reuters temeljem podataka iz Dubaijske robne burze (DME).

OPEC je, pak, danas na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela košarice njegove nafte jučer iznosila 82,77 dolara, što znači da je bila niža 47 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close