Cijene nafte u svijetu prošloga tjedna pale više od 1,5 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 24. srpanj 2017. u 22:00
Cijene su nafte prošloga tjedna znatno oscilirale/FOTOLIA

Trenutno samo Libija i Nigerija proizvode gotovo 700 tisuća barela dnevno više nego u studenom prošle godine kada je OPEC odlučio smanji proizvodnju.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale, nakon snažnog rasta tjedan dana prije, jer su ulagače zabrinule naznake rasta proizvodnje OPEC-a, unatoč dogovoru o zauzdavanju ponude.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 1,7 posto, na 48,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,6 posto, na 45,80 dolara. Cijene su nafte prošloga tjedna znatno oscilirale, pa su tako polovicom tjedna osjetno porasle nakon podataka o padu zaliha u SAD-u, da bi u petak oštro pale zbog procjena da je u srpnju proizvodnja OPEC-a porasla, unatoč dogovoru o smanjenju ponude. Prema procjenama Petro-Logisticsa, koji prati procjene OPEC-ove ponude, proizvodnja tog kartela porast će u srpnju za 145.000 barela dnevno, što će ukupnu proizvodnju tog kartela podići iznad 33 milijuna barela dnevno.  

Razlog je tome povećana proizvodnja Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Nigerije. I to, premda je OPEC, zajedno s proizvođačima izvan kartela poput Rusije, obećao rezove proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno od siječnja 2017. do ožujka 2018. godine. Zbog toga će u ponedjeljak u fokusu biti sastanak članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i nekih proizvođača izvan te grupe, uključujući Rusiju. Na tom sastanku u Sankt Petersburgu raspravljat će se o poštivanju dogovorenih kvota smanjenja proizvodnje i napretku u smjeru uravnoteženja prezasićenog tržišta. Analitičari ne očekuju previše od tog sastanka. Savjet ministara može preporučiti prilagodbu dogovora ako je to potrebno, no analitičari ne očekuju da će pozvati Nigeriju i Libiju, dvije članice OPEC-a izuzete od dogovora, na smanjenje proizvodnje.

Trenutno Libija i Nigerija proizvode gotovo 700 tisuća barela dnevno više nego u studenom prošle godine kada je OPEC uz podršku skupine neovisnih proizvođača odlučio smanjiti proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno kako bi utjecao na smanjenje jaza između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje. "Nema očekivanja da će se ovom sastanku dogovoriti nešto značajno", kaže Dan Katzenberg, analitičar u tvrtki Baird & Co. Osim u Nigeriji i Libiji, i američka je proizvodnja porasla u proteklih 12 mjeseci, i to više od 10 posto, dosegnuvši 9,4 milijuna barela dnevno.

No, ulagače su u petak ohrabrile naznake usporavanja rasta proizvodnje u SAD-u. Tvrtka Baker Hughes objavila je da je broj naftnih postrojenja u SAD-u prošloga tjedna pao za jedno postrojenje, na 764.  No, to je i dalje najveći broj tih postrojenja od travnja 2015. godine, a analitičari očekuju da će se trend rasta proizvodnje u SAD-u nastaviti. Zbog toga je teško za očekivati da će se uskoro smanjiti neravnoteža između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje, što bi dovelo da stabilizacije cijena 'crnog zlata'.  U prvom polugodištu cijene su nafte i na londonskom i na američkom tržištu potonule više od 14 posto, što je njihov najveći pad od prvog polugodišta 1998. godine, kada su izgubile 19 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close