Cijene nafte stabilne uoči objave podataka o zalihama u SAD-u

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. siječanj 2013. u 16:39
Foto: EPA

Cijene barela nafte zadržale su se u srijedu na londonskom tržištu iznad razine od 112 dolara.

Cijene barela nafte zadržale su se u srijedu na londonskom tržištu iznad razine od 112 dolara jer ulagači čekaju podatke o američkim zalihama zbog smjernica o stanju potražnje u najvećem svjetskom naftnom potrošaču.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala gotovo bila nepromijenjena, na 112,52 dolara. Na američkom tržištu također nije bilo većih promjena i barelom se trgovalo po cijeni od 96,90 dolara.

Sklonost rizičnijoj imovini potaknuli su jučer planovi središnje japanske banke da podupre rast trećeg po veličini svjetskog gospodarstva i podaci o snažnom povjerenju njemačkih ulagača.

Danas je rast naftnih tržišta zakočila neočekivano tijesna pobjeda desne stranke Benjamina Netanyahua na izborima u Izraelu, što je po mišljenju analitičara ograničilo šanse za izraelski udar na Iran.

"Izbori nisu povećali rizik izraelskog napada na Iran. Čini se da sastav parlamenta signalizira da premijer ne bi imao potporu vrlo snažne većine za napad", kazao je Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

POzornost tržišta usmjerena je i na redovno tjedno izvješće o zalihama u SAD-u, koje će danas, s danom zakašnjenja zbog praznika, objaviti Američki institut za naftu (API). Ulagači žele točnije procijeniti stanje potražnje u najvećem svjetskom potrošaču a očekuje se da će API-jevo izvješće pokazati rast zaliha sirove nafte, benzina i derivata.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 109,48 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjenom u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close