Cijene nafte stabilne nadomak 61 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. veljača 2015. u 14:53
Foto: Thinkstock

Cijene sirove nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 61 dolara.

Cijene sirove nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 61 dolara, poduprte poboljšanim izgledima potražnje i poremećajima u opskrbi a snažne oscilacije analitičari tumače pojačanim špekulativnim trgovanje.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 92 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 60,97 dolara. U SAD-u se barelom trgovalo po 78 centi višoj cijeni, od 48,95 dolara.

U četvrtak su cijene na londonskom tržištu potonule 2,6 posto a u SAD-u 3,5 posto, pritisnute rekordnim zalihama u Sjedinjenim Državama. U petak su tržišta crpila potporu iz eurozone i Kine koji signaliziraju bolju potražnju, a potporu su im pružili i poremećaji u opksrbi iz Libije, tumače u nizozemskoj banci ABN Amro.

Tako iz vodeće kineske energetske kompanije China National Petroleum Corp poručuju da će procijenjena kineska potražnja za naftom u ovoj godini porasti tri posto.

Poremećaji u proizvodnji i izvozu iz Libije i Iraka u proteklim tjednima rezultirali su zatezanjem odnosa ponude i potražnje na fizičkom mediteranskom tržištu dok je norveški Statoil zatvorio platforme na Sjevernom moru nakon otkrivenih pukotina na jednom od tornjeva.

Analitičari ipak upozoravaju da je rast cijena na londonskom tržištu uglavnom rezultat špekulacija i da fundamentalni faktor ne nude objašnjenje za aktualnu razinu cijena, s obzirom na kontinuiranu prekomjernu opskrbu.

"Svjedočimo pojačanom špekulativnom trgovanju i cijene u jednom danu mogu pasti ili porasti dva ili tri posto bez ikakvih osnova", tvrdi Hans van Cleef iz ABN Amroa.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 56,07 dolara, što znači da je bila 2,26 dolara viša nego prethodnog trgovinskog dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close