Cijene nafte stabilne nadomak 49 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. siječanj 2015. u 15:54
Foto: Thinkstock

Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 49 dolara.

Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 49 dolara, budući da su špekulativne kupovine nafte koju ulagači skladište u očekivanju oporavka cijena neutralizirale utjecaj snažnog skoka zaliha u Sjedinjenim Državama.

Na londonskom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, na 48,67 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 44,26 dolara.

Američka je vlada u srijedu objavila da su zalihe sirove nafte u prošlome tjednu porasle za gotovo devet milijuna barela, dosegnuvši najvišu razinu otkada su u Washingtonu 1982. počeli pratiti te pokazatelje. To je nakratko spustilo cijenu nafte na američkom tržištu na samo 44,08 dolara, što je njezina najniža razina od travnja 2009.

"Čas pretežu temeljni faktori koji ne podupiru cijene a čas investicijski tokovi – ulagače više brine da će propustiti mogući oporavak cijena", tumači situaciju na tržištu Ole hansen iz Saxo Banka. "No, u tim brojkama nema ničeg što bi poduprlo cijene", dodaje.

Trgovci kupuju jeftiniju naftu i skladište je u očekivanju oporavka cijena za nekoliko mjeseci.

Neki trgovci upozoravaju pak da su takve kupovine rezultirale lažnim cjenovnim dnom i da će – kada se spremišta popune i taktika istroši – uslijediti novi val rasprodaja.

"Trgovci koji kupuju i skladište naftu možda su zasada stabilizirali cijene. Mislim da se tržište trenutno konsolidira… ali da će u određenom trenutku cijene ponovo krenuti silaznom putanjom", napominje Christopher Bellew iz londonskog Jefferies Bachea.

On procjenjuje da bi cijena u Londonu mogla pasti na 40 dolara za barel ili čak i niže, navodeći kao razlog "proizvodni rat unutar Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), budući da Saudijci i Iračani nastoje prodati što više a američka proizvodnja još nije počela usporavati".

Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela košarice njegove nafte u srijedu iznosila 44,08 dolara, što znači da je porasla 84 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close