Cijene nafte stabilne nadomak 103 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. kolovoz 2014. u 16:25
Thinkstock

Cijene barela nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima nadomak razine od 103 dolara, poduprte nastavljenim geopolitičkim napetostima u Libiji i Ukrajini.

 Cijene barela nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima nadomak razine od 103 dolara, poduprte nastavljenim geopolitičkim napetostima u Libiji i Ukrajini.

Cijena barela ostala je na londonskom tržištu gotovo nepromijenjena u odnosu za zatvaranje tržišta prethodnog dana i iznosila je 102,81 dolar. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 93,55 dolara.

"Na londonskom su tržištu cijene nafte blago porasle s najniže razine u 14 mjeseci, crpeći podršku iz najnovijih zbivanja u geopolitičkim krizama u Ukrajini i Libiji, a unatoč obilnoj opskrbi i prognoziranom posustajanju potražnje zbog prigušenih ekonomskih popdataka iz Europe i SAD-a", konstatira Dorian Lucas iz savjetodavne tvrtke Inenco.

Pozornost tržišta privukla je Libija nakon što je njezin veleposlanik u Egiptu Mohamed Džibril jučer zatražio inozemnu pomoć kako bi se zaštitile institucije, zračne luke i prirodni resursi.

Libijska je proizvodnja inače proteklih tjedana rasla unatoč podjelama između islamističke frakcije u Tripoliju i novoizabranog parlamenta, koje su prouzročili zračni udari pripisani Egiptu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Potporu cijenama pružaju i nastavljene napetosti u Ukrajini, nakon zarobljavanja ruskih vojnika na ukrajinskom teritoriju koje je bacilo sjenu na razgovore ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka.

Značajniji rast cijena zakočile su pak obilna opskrba u Atlantskom bazenu i slabija potražnja zbog sporog rasta u Kini i Europi.

Ulagači se sada okreću tjednim izvješćima o zalihama u SAD-u, radi procjene ponude i potražnje u najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Američki institut za naftu objavit će izvješće danas a vlada u Washingtonu sutra.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela njezine nafte jučer iznosila 99,09 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close