Cijene nafte stabilne ispod 98 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. rujan 2014. u 16:24
Foto: Thinkstock

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje.

Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 98 dolara, pritisnute zabrinutošću zbog slabe potražnje i obilne ponude a dodatni je uteg bio jaki dolar.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 97,90 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 92,92, dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 1,16 dolara.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) konstatirala je u jučer objavljenom izvješću da je usporavanje gospodarskog rasta u svijetu, posebno u Kini i Europi, ozbiljno ograničilo potražnju za naftom, što se vremenski poklopilo sa stabilnim povećavanjem ponude, posebno iz Sjeverne Amerike.

Snizili su prognoze rasta potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini i sada očekuju da će potražnja u 2014. rasti 900 tisuća barela dnevno dok bi u 2015. trebala rasti 1,2 milijuna barela dnevno. Dosada je za ovu godinu rast potražnje prognoziran na milijun barela dnevno a za iduću na 1,3 milijuna barela dnevno.

Istodobno bi ponuda iz zemalja izvan Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) trebala rasti 1,6 milijuna barela dnevno u ovoj, te daljnjih 1,3 miijuna barela dnevno u 2015., zahvaljujući procvatu proizvodnje iz škriljca u Sjevernoj Americi.

Danas se na zabrinutost za potražnju i na obilnu ponudu nadovezao i jači dolar, koji prigušuje potražnju za robama za cijenama iskazanim u američkoj valuti jer je poskupljuje za imatelje ostalih valuta.

"Ovaj je tjedan bio grozan za sve robe", konstatira Ole Hansen iz Saxo Banka.

Kočnica za daljnji pad cijena nafte bilo je ipak dodatno zaoštravanje napetosti između Rusije i Zapada, pri čemu je Moskva jučer upozorila Washington da bi zračni udari u Siriji predstavljali agresiju bez mandata Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Europska je unija danas počela s primjenom postroženih sankcija protiv Rusije zbog napetosti u Ukrajini, koje sada ciljaju i na pojedina državna poduzeća i na pojedine državljane.

SAD će tokom dana također objaviti detalje vlastitih novih sankcija protiv Rusije, za koje se očekuje da će biti usmjerene protiv Sberbanka i da će dodatno ograničiti pristup ruskih banaka američkom kapitalu.

Analitičari upozoravaju da će to u konačnici štetno utjecati na gospodarski rast i na buduću potražnju za naftom. "Sve dok EU i Rusija jedni drugima uvode sankcije, europski gospodarski rast može se kretati samo u jednom smjeru – naniže", upozorava Olivier Jakob iz Petromatrixa.

U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela njezine nafte jučer iznosila 95,35 dolara, što znači da je bila 58 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close