Cijene nafte pritisnute obilnom opskrbom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. veljača 2013. u 15:14
Ilustracija (Epa)

Ovog su tjedna cijene na američkom tržištu pale više od jedan posto pod pritiskom strahovanja od prekomjerne opskrbe koja se slijeva u glavno američko čvorište u Cushingu.

Cijene barela nafte u srijedu su na međunarodnim tržištima pritisnuli podaci koji svjedoče o obilnoj opskrbi a potisnuli su u drugi plan ohrabrujuće gospodarske pokazatelje iz SAD-a i Europe.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 27 centi, na 116,25 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 64 centa nižoj cijeni, na 96,00 dolara. Ovog su tjedna cijene na američkom tržištu pale više od jedan posto pod pritiskom strahovanja od prekomjerne opskrbe koja se slijeva u glavno američko čvorište u Cushingu. Stoga je u prvom planu današnje izvješće američke vlade o zalihama u prošlom tjednu. Procjenjuje se da će pokazati njihov rast s obzirom na veći uvoz i slabiju aktivnosti rafinerija.

Jučer objavljeni podaci Američkog instituta za naftu (API) o komercijalnim zalihama pokazali su njihov rast u prošlom tjednu za 3,6 milijuna barela. Analitičari su očekivali da će se povećati za 2,8 milijuna barela. "Proizvodnja je osjetno veća od potražnje a na pragu smo sezone radova na održavanju u rafinerijama, što smanjuje potražnju za naftom. To će ograničiti rast cijena", tumači Filip Petersson iz stockholmskog SEB-a.

Podaci o zalihama potisnuli su u drugi plan ohrabrujuće makrogospodarske pokazatelje iz SAD-a i Europe. Tako američki sektor usluga uspijeva održati trogodišnji trend rasta aktivnosti i na početku 2013., pokazalo je jučer objavljeno izvješće Instituta za upravljanje nabavom (ISM). Naziru se i znakovi oporavka poslovnih aktivnosti u eurozoni, pa je indeks menadžera nabave za privatni sektor eurozone, koji izrađuje institut Markit, uvećan u siječnju na 48,6 bodova, što je njegova najviša razina u 10 mjeseci. Zasada ipak i dalje odražava pad aktivnosti.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 112,68 dolara, što znači da je bila 31 cent niža nego prethodnog trgovinskog dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close