Cijene nafte porasle nakon američkih zračnih udara u Iraku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. kolovoz 2014. u 13:40
Foto: Thinkstock

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je sinoć da je odobrio ograničenu primjenu američkog ratnog zrakoplovstva.

Cijene barela nafte poskočile su danas na međunarodnim tržištima prema razini od 107 dolara nakon što su Sjedinjene Države odobrile zračne udare na islamističke militante u Iraku, potaknuvši zabrinutost za opksrbu iz tog područja.

Na londonskom je tržištu cijena barela nafte porasla 90 centi u odnosu na jučerašnje zatvaranje, na 106,35 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 65 centi višoj cijeni, od 97,99 dolara.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je sinoć da je odobrio ograničenu primjenu američkog ratnog zrakoplovstva kako bi se zaustavilo napredovanje boraca ISIL-a na sjeveru Iraka. Naglasio je pritom da se SAD ne namjeravaju uplesti u tamošnje oružane sukobe.

Iračka proizvodnja nafte koncentrirana je u južnom dijelu zemlje, daleko od područja oružanih sukoba koji bjesne na sjeveru Iraka. Odvojeno je kurdska regionalna vlada danas objavila da se izvoz nafte cjevovodom prema Turskoj odvija bez teškoća, tempom od 120.000 barela dnevno.

"Tržište će pozorno pratiti razvoj događaja i eventualne prijetnje za opskrbu naftom iz južnog Iraka", kazao je Tetsu Emori iz tokijskog Astmaxa.

"Špekulanti bi mogli iskoristiti priliku za ulazak na tržište, nakon velike korekcije kojoj smo svjedočili posljednjih tjedana. No, čini se da na tržištu još uvijek bilježimo višak opskrbe a to bi trebalo zauzdati rast cijena", smatra Emori.

Neki analitičari čak smatraju da bi američki zračni udari mogli potaknuti pad cijena nafte.

"U osnovi smatramo da američki zračni udari ne podižu već pritišću cijene budući da napokon povlače crtu koju ISIL ne smije prijeći i jačaju stabilnost na jugu Iraka i u Kurdistanu", tumači Oliver Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela njene nafte jučer iznosila 102,23 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close