Cijene nafte porasle na najviše razine u gotovo pet mjeseci

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. rujan 2017. u 08:26
Foto: Thinkstock

Rast cijena nafte treći tjedan zaredom zahvaljuje se procjenama o povećanju potražnje u nadolazećem razdoblju zahvaljujući bržem rastu najvećih svjetskih gospodarstava.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, dosegnuvši najviše razine u gotovo pet mjeseci, jer su ulagače ohrabrile procjene OPEC-a i Međunarodne agencije za energiju o povećanju potražnje u idućem razdoblju.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 3,3 posto, na 55,60 dolara, nedaleko najviše razine u gotovo pet mjeseci, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,9 posto, na 49,90 dolara.

Rast cijena nafte treći tjedan zaredom zahvaljuje se procjenama o povećanju potražnje u nadolazećem razdoblju zahvaljujući bržem rastu najvećih svjetskih gospodarstava.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) procjenjuje da će iduće godine porasti potražnja za njezinom naftom, a poručila je i da se smanjuje višak ponude.

Time je OPEC signalizirao da njegov lanjski dogovor o smanjenju proizvodnje, koji su podržali i pojedini proizvođači izvan tog kartela, daje željene rezultate.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) prošloga je tjedna uputila slične poruke – o rastu potražnje za naftom i smanjenju jaza između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje.

"Cijene nafte proteklih tjedana rastu zbog podignutih procjena potražnje OPEC-a i IEA-e u kombinaciji s očekivanim kratkoročnim povećanjem potražnje američkih rafinerija koje pokušavaju obnoviti preradu nakon uragana Harvey", objašnjavaju analitičari tvrtke Panmure Gordon.

Prošloga je tjedna 13 od 20 ranije blokiranih američkih rafinerija radilo uobičajenim ili gotovo uobičajenim tempom, a još pet pokušavalo je obnoviti rad ili ga je polako intenziviralo, objavio je IHS Markit.

Analitičari HSBC-a očekuju, pak, da će ove godine, unatoč poremećajima u radu američkih rafinerija, potražnja za naftom vjerojatno snažno porasti, što je ključno za rast cijena nafte.

"I dalje smo uvjereni da će cijene nafte dugoročno rasti. Budući da se ne naziru odluke u novim velikim projektima, očekujemo da će se konvencionalna ponuda proizvođača koji nisu u OPEC-u nakon 2018. godine početi smanjivati", poručuju analitičari HSBC-u.

Procjenjuju da će se cijena barela na londonskom tržištu u 2018. godini u prosjeku kretati oko 65, a godinu dana kasnije oko 70 dolara.

Podršku cijenama pružili su u petak i podaci tvrtke Baker Hughes, prema kojima je broj naftnih postrojenja u SAD-u prošloga tjedna pao već četvrti put u posljednjih pet tjedana, i to za sedam postrojenja, na njih 749, najmanje od lipnja.

A to ukazuje na smanjenje proizvodnje nafte u SAD-u. Donedavno je upravo rast proizvodnje u SAD-u remetio pokušaje OPEC-a da smanjenjem proizvodnje umanji jaz između velike ponude i nedovoljno snažne potražnje, a time podrži cijene nafte.

Komentirajte prvi

New Report

Close