Cijene nafte porasle, čeka se odluka OPEC-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. studeni 2017. u 12:22
Foto: Thinkstock

Snažan rast cijena nafte u SAD-u posljedica je smanjene opskrbe putem ključnog naftovoda Keystone, kojim dolazi nafta iz Kanade.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, pri čemu su na američkom tržištu dosegnule najviše razine u više od dvije godine jer je zatvaranje naftovoda između Kanade i SAD-a smanjilo opskrbu u najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 1,8 posto, na 63,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,2 posto, na 58,95 dolara, najvišu razinu u više od dvije godine.

Snažan rast cijena nafte u SAD-u posljedica je smanjene opskrbe putem ključnog naftovoda Keystone, kojim dolazi nafta iz Kanade.

Zbog izlijevanja nafte iz naftovoda smanjene su isporuke američkim prerađivačima, kojima u normalnim uvjetima protječe oko 590.000 barela dnevno, a pale su i zalihe u čvorištu u Cushingu u Oklahomi.

Nije jasno kada će se isporuke putem tog naftovoda obnoviti, a do tada će zastoj podržavati trenutačne cijene nafte u SAD-u.

Podršku cijenama također pružaju očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neki proizvođači izvan tog kartela produljiti dogovor o smanjenju proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno do kraja 2018. godine.

Taj je dogovor postignut krajem prošle godine kako bi se smanjila neravnoteža između velike ponude i manje potražnje, a vrijedi do kraja ožujka iduće godine.

Očekuje se da će OPEC i njegovi partneri na sastanku 30. studenoga postići dogovor o tome da se taj dogovor produlji do kraja 2018.

"No, cijene bi nafte mogle pasti za tjedan dana ako Rusija kaže da neće podržati dogovor OPEC-a", kaže Tariq Zahir, iz tvrtke Tyche Capital Advisors.

Rusija, naime, šalje mješovite signale o produljenju dogovora.

Predsjednik Vladimir Putin naznačio je u listopadu da će Rusija poduprijeti produljenje sporazuma do kraja 2018., ali su novije izjave dužnosnika i napisi ruskih medija stvorili neizvjesnost.

Nastojanja OPEC-a da smanji ponudu potkopava i rast proizvodnje u SAD-u, koja je prošloga tjedna dosegnula rekordnih 9,66 milijuna barela dnevno, što znači da je od sredine prošle godine povećana za 15 posto.

Zbog toga se pažljivo prate podaci Baker Hughesa o naftnim postrojenjima u SAD-u, a izvješće te tvrtke pokazuje da je prošloga tjedna broj tih postrojenja porastao za njih devet, na 747.

Kako je lani u tom razdoblju bila aktivno samo oko 450 postrojenja, to pokazuje da proizvođačima u SAD-u odgovaraju ove razine cijena nafte i da kane povećati proizvodnju.

Komentirajte prvi

New Report

Close