Cijene nafte ponovo oslabile

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. srpanj 2014. u 15:35
Foto: Mario Sušenj / Pixsell

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima treći dan zaredom pod utjecajem prigušene zabrinutosti za opskrbu s Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike.

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima treći dan zaredom pod utjecajem prigušene zabrinutosti za opskrbu s Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike.

Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom tržištu za 40 centi u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 108,27 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 30 centi nižoj cijeni u odnosu na jučerašnje zatvaranje, od 102,63 dolara.

Zahvaljujući naftnom polju El Sharara na jugu Libije proizvodnja je povećana na 350 tisuća barela dnevno, rekao je glasnogovornik National Oil Corp. Naftno polje bilo je mjesecima blokirano zbog štrajka i nemira.

"Libijska porizvodnja nafte već raste i to se odražava na strukturi londonskog tržišta", ističe Tamas Varga iz londonske brokerske kuće PVM Oil Associates.

Analitičari ipak pozoravaju da će podizanje proizvodnje na nekadašnjih 1,4 milijuna barela dnevno trajati mjesecima a ne isključuju ni mogućnost novih nemira.

Ta mogućnost i dalje izaziva nervozu na tržištu, unatoč prigušenoj zabrinutosti za opskrbu koja je u posljednjih mjesec dana pritisnula cijene nafte.

Tako je i Međunarodna agencija za energiju (IEA) danas objavila da su i dalje prisutni rizici vezani za opskrbu u nekoliko ključnih proizvodnih regija. "Rizici za opskrbu na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, uključujući i Irak i Libiju, i dalje su iznimno visoki“, drže u IEA-i.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 105,16 dolara, što znači da je bila 33 centa niža nego dan ranije.

Komentirajte prvi

New Report

Close